Lifestyle

Din tainele lumii. În Australia de Vest a fost descoperit cel mai mare organism viu cunoscut până acum

Din tainele lumii. În Australia de Vest a fost descoperit cel mai mare organism viu cunoscut până acum
civilsdaily.com

Biologii de la Universitatea din Australia de Vest și de la Universitatea Flinders au identificat cea mai mare plantă cunoscută din lume, o iarbă de mare veche despre care se crede că are 4.500 de ani.

Descoperirea ( publicată la 1 iunie 2022 în Proceedings of the Royal Society B) dezvăluie identificarea unei singure plante sau „clonă” a ierbii marine Posidonia australis în apele puțin adânci, udate de soare, din Zona Patrimoniului Mondial al Shark Bay din Australia de Vest.

“Buruiana cu bile de fibre” sau “buruiana de panglică” (Posidonia australis, denumirea științifică) este o specie de iarbă de mare care crește în pajiști dese sau de-a lungul canalelor în nisip alb.

“Buruiana cu bile de fibre” din Shark Bay

Această descoperire a fost făcută în timpul unui proiect de înțelegere a diversității genetice a pajiștilor de iarbă din Shark Bay și care plante ar trebui colectate pentru restaurarea ierburilor marine.

Pajiștea cu iarbă de mare, care acoperă o suprafață de 200 de km2, pare să se fi extins dintr-un singur răsad colonizant, făcându-l cel mai mare organism cunoscut din lume, depășind dimensiunea unei colonii de ciuperci Armillaria ostoyae din Pădurea Națională Malheur, Oregon, care se întinde pe 9,1 km2 , precum și un arbore de aspen cutremurând din Utah, care se întinde pe mai mult de 0,4 km2.

Jane Edgeloe, cercetătorul student UWA, autorul principal al studiului, a declarat că echipa a luat probe de lăstari de iarbă de mare din mediile variabile din Shark Bay și a generat o „amprentă” folosind 18.000 de markeri genetici. „Răspunsul ne-a uimit – a fost doar unul!”

Potrivit Dr. Sinclair, ceea ce face această plantă de iarbă de mare unică față de alte clone mari de iarbă de mare, în afară de dimensiunea sa enormă, este că are de două ori mai mulți cromozomi decât rudele sale oceanice, ceea ce înseamnă că este poliploid.

Concret, Dr. Sinclair a precizat:

  • „Duplicarea întregului genom prin poliploidie – dublarea numărului de cromozomi – are loc atunci când plantele „părinte” diploide hibridizează. Noul răsad conține 100% din genomul fiecărui părinte, mai degrabă decât să împartă 50% obișnuit”.
  • „Plantele poliploide locuiesc adesea în locuri cu condiții de mediu extreme, sunt adesea sterile, dar pot continua să crească dacă nu sunt deranjate, iar această iarbă de mare gigantică a făcut exact asta”.
  • „Chiar și fără înflorire și producție de semințe de succes, pare a fi cu adevărat rezistent, experimentând o gamă largă de temperaturi și salinități plus condiții de lumină extrem de ridicată, care împreună ar fi de obicei foarte stresante pentru majoritatea plantelor.”

FOTO heritagedaily.com

Pentru a înțelege modul în care această plantă supraviețuiește și se dezvoltă în condiții atât de variabile, cercetătorii au înființat o serie de experimente în Shark Bay, potrivit royalsocietypublishing.org.