Meniurile restaurantelor, fast-food-urilor și cantinelor trebuie să conțină toate ingredientele folosite pentru prepararea mâncării, cantitatea acestora, numărul de E-uri, dar și valorile nutriționale, începând cu 15 martie. Președintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu spune că este hotărât să ducă această luptă cu patronii de restaurante.
Din martie vom afla din meniu câte E-uri mâncăm. Șeful ANPC: Ca să ştii dacă ai început procesul de îmbălsămare din timpul vieţii
Începând cu 15 martie 2023 toate unitățile de alimentație publică din (restaurante, cantine, baruri sau localuri de tip fast-food) vor trebui să afișeze în meniu noi detalii despre produsele pe care le servesc. Printre acestea se numără informații despre aditivii alimentari pe care le conțin produsele (numărul de E-uri).
Astfel, alături de numele produsului va trebui pus în meniu, într-o paranteză, şi numărul de E-uri „ca să ştii că, la momentul acela, ai demarat deja procesul de îmbălsămare încă din timpul vieţii”, a afirmat șeful ANPC.
„Consider şi acum necesar ca pentru ciorba de perişoare să ne fie comunicate toate informaţiile de care cu siguranţă avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perişoarele, existând variante din ce în ce mai multe. În curând, pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru”.
De asemenea, spune Constantinescu, trebuie să luăm în calcul că mulţi operatori economici servesc, astăzi, produse similare ca aspect şi ca gust produselor cu care suntem familiarizaţi, în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de ulei de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza feta, ca aspect şi ca textură, în condiţiile în care şi acestea sunt făcute cu puţin zer şi foarte multă grăsime de palmier.
”Mă gândesc că dacă Dumnezeu voia ca noi, cei din spaţiul danubiano-carpato-pontic, să mâncăm grăsime de palmier, cu siguranţă am fi avut pe dealurile ţării noastre păduri destul de aglomerate cu astfel de copăcei”, a susţinut Constantinescu.
Președintele ANPC, Horia Constantinescu spune că toți consumatorii trebuie să știe exact ce mănâncă, mai ales că unele unități folosesc produse pline de chimicale, care au același gust și textură cu unele naturale.
„Am emis acest ordin pentru că mi se pare normal ca, de exemplu, în cazul ciorbei de perișoare să cunoaștem din ce carne sunt făcute acestea. În curând pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru.
Șeful ANPC va lupta pentru a face cunoscute E-urile din meniurile restaurantelor
Șeful ANPC spune că a studiat mai multe produse populare în meniurile restaurantelor și a aflat că acestea conțin un număr uriaș de E-uri. Aceste substanțe chimice sunt legale, chiar dacă nu sunt sănătoase. Este normal ca toți consumatorii să fie informați corect.
„Citeam un mesaj primit din partea Federaţiei Industriei Hoteliere din România, care doreşte să anuleze Ordinul, pentru că, probabil, doreşte să nu aflăm ce mâncăm.
Voi duce toate aceste „bătălii” pentru a trezi la realitate atât consumatorii, cât şi operatorii economici. Nu mi se pare normal să ni se pună în farfurie produse fără a cunoaște toate detaliile despre ele“, a mai spus Horia Constantinescu.