Lifestyle

Din Iadul de la Harcov, în Raiul de la Izvorani, Daryana Moscalenkose participă la prima competiție în România

Din Iadul de la Harcov, în Raiul de la Izvorani, Daryana Moscalenkose participă la prima competiție în România
Foto: Pagina oficială de Triatlon și Evenimentul Zilei

Iadul există spune Daryna Moskalenco, sportiva ucraineiencă din Harcov, care va participa, în curând, la prima ei competiție în România, alături de lotul de la Izvorani.

Din Iadul de la Harcov, în Raiul de la Izvorani, Daryana Moscalenkose participă la prima competiție în România

Sportiva din Ucraina, Daryna Moskalenko, a scăpat cu viață din cel mai negru coșmar al vieții ei. Tânăra sportivă poate spune astăzi, cu mâna pe inimă, că ”Da, Iadul există”, pentru că l-a văzut cu ochii ei.

”Nu mai există nimic acolo!” Așa povestește, astăzi, Daryna Moskalenko, sportiva olimpică din Ucraina, care a scăpat din Iadul de pe Pământ. Mărturiile ei sunt, publicate, pe larg, în Evenimentul Zilei.

Scăpată din Iadul de pe Pământ din Ucraina natală, triatlonista este încântată de condițiile oferite de români la Izvorani. „Suntem foarte mulțumiți și recunoscători de tot ce ni s-a oferit aici. Totul este perfect pentru a ne pregăti, sunt niște trasee foarte interesante în pădure și o pistă perfectă pentru alergare”.

Astfel, în prima parte a lunii iunie, la prima competiție din România, de la Târgu Mureș, din perioada 5-12 iunie a.c., va participa și Daryna. Campionatul Mondial de Multisport, de la Târgu Mureș, va fi cel mai mare eveniment organizat de Federația Română de Triatlon. Aici vor lua startul cei mai buni triatloniști din România. Federația Română de Triatlon va participa la acest Campionat Mondial de Multisport cu 50 de sportivi. „Avem speranțe și la medalii, în afară de cei din lotul olimpic,  avem și foarte mulți sportivi înscriși” , a subliniat Vlad Stoica, președintele Federației Române de Triatlon.

 Pasiunea pentru sport îi unește

Ea este una dintre numeroasele femei din Ucraina, care afișează o putere dincolo de limitele existenței umane. Iar faptul că este sportivă denotă multă tărie de caracter.

Umanitatea de care românii au dat dovadă a făcut înconjurul lumii, fiecare breaslă și-a ajutat colegii atunci când aceștia au cerut ajutor, indiferent de limba vorbită. Pe protagoniștii reportajului de astăzi, pasiunea pentru sport îi unește.

Federația Române de Triatlon, ai cărei membri au dat dovadă și de această dată de spirit de echipă, a ajutat și face eforturi de a ajuta, în continuare, opt sportivi și doi antrenori din Ucraina, care înainte de a fugi din calea războiului, se antrenau, în mod obișnuit, la Harcov.

După cum scriu jurnaliștii de la Evenimentul Zilei, Daryna Moskalenko, cea care până mai ieri era speranța olimpică a ucraineienilor, se află acum în lotul de la Izvorani. Însăși olimpica ucraineiană povestește că din orașul unde s-a născut nu a mai rămas nimic, așa că nici măcar nu mai au la ce să se întoarcă. Totul este la pământ sau în ruine.

 „Harkov, orașul în care m-am născut și m-am pregătit, a fost bombardat din primele zile ale războiului. Nu mai avem nimic acolo. Familia mea a reușit să plece, dar tata, din păcate e acolo, ținem legătura, e cumplit ce se întâmplă”, spune Daryna Moskalenko, sportivă Triatlon, citată de Evenimentul Zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

Vlad Stoica, președintele Federației Române de Triatlon, impresionat de povestea lor, le oferă astăzi toată susținerea de care cei din Harkov au nevoie în aceste zile și vremuri tulburi.

„Toți sunt din orașul Harkov și nu au unde să se mai întoarcă. Casele lor au fost bombardate. Prin intermediul Federației Europene de Triatlon am primit o solicitare dacă putem să îi ajutăm pe o perioadă nedeterminată. Până acum, cu sprijinul COSR am reușit să obținem 4 săptămâni în care putem să le oferim condiții foarte bune de pregătire la Izvorani” , spune Vlad Stoica, menționat de Evenimentul Zilei.

„Au venit la noi pentru că nu au rude”

Președintele Federației Române de Triatlon, Vlad Stoica, va face tot ce îi stă în putință să îi ajute și mai departe pe sportivii și pe antrenorii din Harkov și după ce se vor termina resursele pentru cele 4 săptămâni, alocate inițial.

„Mai departe, vom reuși și noi prin resurse proprii să îi mai ținem două săptămâni în cantonament, vedem cum reușim să facem rost de resurse să îi ținem pe o perioadă nedeterminată în România” .

De ce ucrainenii au ales România? Răspunsul este unul singur, după cum mărturisește Vlad Stoica. „Pur și simplu nu au unde să meargă! Au venit la noi pentru că nu au rude, părinții lor nu muncesc în străinătate și nu au unde să se ducă. Sunt niște copii, 7 minori și unul major”.

Sportiva cu cele mai bune rezultate din delegația ucraineană este Daryna Moskalenko, ea e campioană națională la categoria Elite si speranță pentru JO Paris 2024. Ucrainenii sunt emoționați de modul în care au fost primiți și de atenția cu care sunt tratați în România, completează Vlad Stoica. Ei sunt, acum, parteneri de antrenament pentru cei 25 de membrii ai Lotului Național al României.

Pentru susținerea ucraineienilor, pe mai departe, va fi nevoie, în continuare, de forțele unite ale tuturor sportivilor, propunând, dacă nu se vor găsi alte soluții, chiar un program prin care doritorii pot lua câte doi, chiar la ei acasă.