Temperaturile sau inundațiile, care fac prăpăd pe câmpurile întinse ale României, au determinat fermierii români să se reprofileze, așa că s-au apucat de cultivat banane. Și nu, nu este o glumă, este o activitate cât se poate de serioasă și pentru faptul că au fost găsite și trucurile auxiliare ce ajută la creșterea în voie a bananierilor.
Din cauza temperaturilor ridicate, românii au început să cultive banani. Ce spun producătorii. Video
Românii au ajuns să cultive banani, în loc de meri, peri şi pruni. Temperaturile extrem de ridicate, care s-au înregistrat în ultimii ani, i-au făcut pe mulţi agricultori să se reorienteze şi să apeleze la salvarea afacerilor, prin cultivarea plantelor exotice, în România.
Producătorii horticoli din ţara noastră dezvoltă încet piaţa şi au scos la vânzare banani cu preturi între 50 şi 5000 lei.
Plantele exotice se găsesc tot mai des în pieţele din România. Cetăţenii au aflat că aceşti banani au început să dea roade şi în România. Unii fermieri se laudă, deja, cu o producţie de 45 – 50 de kilograme de banane la o singură plantă. Totul a început din momentul în care s-au înregistrat temperaturi foarte mari și în țara noastră.
Sigur că la început au fost piedici, românii nu cunoșteau tehnologia, dar, ulterior, au fost descoperite anumite trucuri, care acum sunt la îndemna oricui.
Românii și bananele lor
Anișoara Verzeanu este un producător din Tărtășești, județul Dâmbovița și comercializează bananieri din soiul Musa Acuminată, primul exemplar fiind adus din Malayezia, cu ceva timp în urmă.
Aceşti copaci exotici au fost văzuţi în curţile din Chitila, Ilfov sau Tărtăşeşti, Dâmboviţa. În funcţie de mărimea plantei, un banan poate costa între 50 – 5000 lei, iar pe site-uri specializate de anunțuri , pe internet, găsim oferte pentru cumpărarea acestor exemplare.
„Vând bananier de 3 metri în vas mare, adus din străinătate, crescut de mine timp de 3 ani, coroana deosebit de frumoasă, frunzele au un metru, urmează să dea rod”, a scris, în online, un vânzător român de banani.
Cristi este, la rândul lui, un vânzător de bananieri din Cluj și a publicat un anunţ pe o platformă de comerţ online. El anunţa că arborii sunt aduși din Şiria şi Turcia,prețul fiind de 1.000 euro/ bucată, menționând în textul său că producţia, în al treilea an, ajunge la 45-50 de kg.
„E un bananier din soiul Musa, care rodește și la noi, dar pentru ca fructul să ajungă la coacere trebuie mutat la interior. Un singur ciorchine de banane poate ajunge la 45, chiar 50 de kg”, spune vânzătorul.
El recomandă utilizarea pământului de palmier, adică un pământ aerisit, udarea regulată cu apă și întreținerea cu un tratament format din apă și ceapă pentru cazul, foarte probabil, susține el, în care planta face purici”.
După cum se vede omul este pasionat și povestește cu mare înfocare despre această activitate nouă, inedită, promițătoare și de viitor.
La fel de atașat este şi Ioan din Timiş. Bărbatul susţine că arborii de banană pe care el îi vinde ajung la rod, dar are o problemă, nu apucă să se și coacă.
”E totuși un copac cu 90% apă, iar dacă dă înghețul e dificil. Dacă ai o seră sau dacă-l muți la interior cumva atunci te poți bucura de fruct”, a spus și Ioan din Timiş, producător, într-un dialog cu BZI.
Specialiștii legumicultori spun că bananierii au fost aclimatizați în România și, chiar dacă nu ajung la coacerea fructului, ei rezistă ca plante decorative, în aer liber. Pentru a da roade, este necesară o îngrijire permanentă.
Foto: BZI