Iurie Cevdar s-a născut în regiunea Odesa, raionul Reni, acum Ismail, satul Orlovca, denumit cândva Cartal. Dimitrie Cantemir l-a menționat în ”Descriptio Moldaviae”. Azi, regiunea din Ucraina este brăzdată de ororile războiului inuman.
Este psiholog, creator și vizionar de design, sub toate formele, culorile, folosind materiale, inclusv reciclabile, a ”cochetat” o perioadă chiar și cu presa. Are studii de masterat în design de landșaft (amenajarea grădinilor și a spațiilor verzi). Ultima activitate, care i-a adus și ceva profit este cea privind crearea de tablouri cu licheni, dar a fost înghețată, după cum spune pentru infoactual.ro.
Din cauza războiului, afacerea tablourilor cu licheni, aduși din Ucraina și Rusia, este înghețată
”Activitatea am înghețat-o înainte de război. Că nu prea erau comezi. Din cauza pandemiei. Dar, de când a început războiul, nici materia primă nu mai pot să aduc. Eu importam licheni din Ucraina și Rusia”.
L-am întrebat dacă după pandemie a vrut să reînceapă această activitate, pe care el o face cu suflet și din suflet. ”Da, desigur”, ne-a spus Iurie, oftând.
Am vrut să știm, după ce confecționează tablourile sau alte creații cu licheni, aceștia trebuie întreținuți, au nevoie de ”mâna” specialistului, periodic sau se cere o întreținere permanentă din partea proprietarilor.
Iurie ne-a povestit că aceștia nu necesită îngrijirea, mai departe, a specialistului.”Nu necesită îngrijire. Doar că sunt câteva condiții de întreținere. Să nu fie udați și nici măcar pulverizați. Să nu fie raze directe de soare Și să nu fie lângă aparate de încălzit, calorifere (asta pe timp de iarnă)”.
Proiecte care aduc bucurie în suflet
Iurie a mărturist cu mare bucurie că toamna trecută a lucrat la un proiect de anvergură, din seria ”landșaft”. ”Toamna trecută am făcut un proiect de amenajare a unei grădini în Chișinău. Împreună cu profesoara mea de la masterat”.
L-am întrebat dacă dacă ar vrea cineva din Romania sau Moldova să îi aranjeze o gradină, în stilul lui propriu, unicat, ar putea merge, chiar la fața locului. El crede că doar Moldova poate fi spațiul lui de lucru, mai ales că România are și ea mulți specialiști în domeniu. ”În dependență de proiect, de cerințele clienților. Ce ține de România, nu m-am gândit încă, dar nu cred că o să am clienți din România. Cu ce mă ocup eu, sunt mulți specialiști buni în România”.
Printre alte proiecte, care aduc bucurie sufletului lui Iurie, se numără și creația din materiale reciclabile, cum ar fi de exemplu becurile, pe care toți le aruncăm la un moment dat.
Are o familie frumoasă, un baiețel de șapte ani, care îl ajută de fiecare dată când îi este ”interesantă” o anumită creație. Semn că, poate, și ”feciorul” îi va călca pe urmele creativității, despre care, cu siguranță, omenirea va avea mare nevoie, în viitor.
Foto: Facebook/Iurie Cevdar