Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au reuși să aresteze 28 de persoane și să instituie măsura controlului judiciar față de șapte. E incredibil cum acționa grupul infracțional.
Potrivit unui comunicat DIICOT, reținerile au avut loc după ce oamenii legii au făcut nu mai puțin de 123 de percheziții domiciliare, moment în care au ridicat sume de peste 500.000 de euro, dar și o armă cu glonț deținută ilegal (cu încărcător și 2 cartușe), două arbalete, arme albe, 40 de kilograme de materiale pirotehnice clasa F1, F2, F3. La toate acestea se adaugă și opt punguțe cu cocaină și înscrisuri cu valoare probatorie.
Membrii grupului au urmărit să împiedice extinderea sălilor de jocuri de noroc concurente
Cu ce se ocupa grupul infracțional? De mai bine de patru ani, acesta se ocupa cu șantajul, încercând prin toate mijloacele să oprească extinderea sălilor de jocuri de noroc în afara celor pe care administrate de reprezentanții grupului. „În cauză s-a reținut că, începând cu anul 2018, a fost constituit, la nivel național, un grup infracțional organizat care a avut ca scop comiterea, în principal, a unor infracțiuni de șantaj.
Membrii grupului au urmărit să împiedice extinderea sălilor de jocuri de noroc concurente celor administrare de aceștia și să reprime tentativele altor membri ai lumii interlope de a prelua controlul asupra sălilor aparținând grupului. În acest scop, a fost creată o structură de forță care a fost folosită pentru a împiedica anumiți clienți care realizau câștiguri însemnate să intre în posesia acestora.
Această structură a asigurat funcționarea la nivel național a unui sistem coercitiv ilegal care era menit să împiedice clienții care generau probleme să revină în sălile de joc aparținând grupului infracțional organizat și să recupereze rapid de la aceștia prejudiciile aduse bunurilor din localuri.
„Să renunțe la brandul deținut anterior de firma concurentă, să modifice fațada spațiilor destinate desfășurării activității”
Cu privire la infracțiunile de șantaj, din cercetări a rezultat că acestea au fost comise împotriva unui număr de 16 persoane pentru a le determina să închidă sălile de jocuri de noroc concurente. Dar și să renunțe la brandul deținut anterior de firma concurentă, să modifice fațada spațiilor destinate desfășurării activității, să renunțe la spațiile pe care le dețineau în chirie pentru funcționarea unor săli de jocuri de noroc.
Dar și să renunțe la poziția deținută la o societate concurentă și să încadreze în cadrul societății deținute de grup, să plătească datoriile acumulate față de societățile deținute de grup, să renunțe la câștigurile realizate în urma plasării de pariuri sportive, să nu mai frecventeze niciodată sălile de jocuri de noroc administrate de grupul infracțional organizat, să restituie sume de bani despre care membrii grupului infracțional organizat apreciau că ar fi fost sustrase din incinta sălilor de jocuri de noroc.
„Una dintre persoanele vătămate a fost lipsită de libertate, nefiindu-i permis să părăsească zona din fața sălii de jocuri de noroc”
În plus, vroiau să remită contravaloarea reparației aparatelor de tip ”slot-machine” avariate și să șteargă postările de pe rețelele de socializare prin care denigrau activitatea sălilor de noroc administrate de grup. În contextul săvârșirii unei dintre infracțiunile de șantaj, una dintre persoanele vătămate a fost lipsită de libertate, nefiindu-i permis să părăsească zona din fața sălii de jocuri de noroc până la sosirea a doi dintre membrii marcanți ai grupului.
Cu aceeași ocazie, acesteia i-a fost smuls din mână telefonul mobil, pe care inculpații l-au aruncat pe podea și l-au distrus prin călcare cu piciorul”, a precizat DIICOT într-un comunicat.
Avocatul care le ținea isonul
Din grupul infracțional făcea parte și un avocat membru al Baroului Iași care permanent avea grijă să-i țină la curent pe ceilalți membri cu tot ce se întâmplă în spatele ușilor închise.
„În ceea ce privește infracțiunea de favorizare a făptuitorului s-a reținut că, un inculpat, în calitate de avocat membru al Baroului Iași, s-a prezentat la sediul I.P.J. Iași – Serviciul Investigații Criminale.
Și, invocând calitatea de apărător ales al unei persoane, a participat la audierea acesteia, asigurându-se că nu relatează adevărul și comunicând ulterior conținutul declarației membrilor grupului infracțional organizat, ajutându-i pe aceștia să îngreuneze și împiedice cercetările desfășurate în cadrul unui dosar înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași cu privire la infracțiunea de loviri sau alte violențe comise de aceștia”, se arată în comunicatul DIICOT.
Este vorba despre avocata Ioana Gherghe, care a fost ridicată din sala de judecată miercuri, 23 noiembrie. Infoactual a relatat despre acest lucru ieri, pentru că informațiile spuneau că aceasta se pare că ar avea un amestec în dosarul în care frații Corduneanu de la Iași sunt anchetați pentru șantaj.
Prin urmare, locuințele unora dintre frații Corduneanu au fost din nou răscolite de anchetatori. Ei au fost bănuiți de polițiști și procurori că ar fi făcut legea în lanțul de cazinouri ”Las Vegas”.