Social

DIICOT a închis zeci de site-uri care vindeau droguri minorilor. Ofițerii au confiscat o cantitate uriașă de stupefiante

diicot; sursă foto: Antena 3
FOTO: Antena 3 CNN

Ofițerii Poliției Române au identificat și închis zeci de platforme on-line care au pus la dispoziția tinerilor droguri de risc și de mare risc.

Într-un raport al Poliției este precizat faptul că oamenii legii au intervenit pentru destructurarea a 29 de grupuri infracționale.

Ofițerii DIICOT au destructurat 29 de grupuri de crimă organizată

Ofițerii DIICOT au efectuat peste 1,475 de percheziții și au aplicat măsuri preventive pentru 1.400 de persoane de la care au confiscat aproximativ 400 de kilograme de droguri. Au fost identificate astfel 29 de culturi de cannabis.

„28 de grupuri infracționale organizate, specializate în trafic de droguri, au fost destructurate de polițiștii de combatere a criminalității organizate din cadrul Poliției Române, împreună cu D.I.I.C.O.T., în primele 6 luni ale anului.

Astfel, pentru combaterea acestui fenomen, au fost efectuate 1.475 de percheziții domiciliare, au fost luate măsuri preventive față de peste 1.400 de persoane, au fost confiscate 392 kg. de droguri, fiind identificate 29 de culturi ilicite de cannabis”, potrivit comunicatului Poliției Române.

Acțiunile operative au fost inițiate de Poliția Română în colaborare cu DIICOT. Substanțele psihoactive confiscate de forțele de ordine au intrat pe piața drogurilor din România în 2009, iar consumul substanțelor de acest fel a atins apogeul în 2019.

Peste 20 de site-uri au fost interzise

„În completarea acțiunilor operative, Poliția Română, prin structurile specializate, cu suportul consistent al partenerilor interni și internaționali consacrați și cu atribuții în domeniu, au pus în aplicare măsuri prin care o categorie importantă de consumatori nu mai au posibilitatea de a se aproviziona cu droguri din mediul online.

Astfel, ca urmare a unor demersuri interinstituționale, dar și în parteneriat public – privat, s-a reușit restrângerea posibilităților de a căuta în mediul online substanțe psihoactive, în special pentru categoriile de populație care doresc să experimenteze ocazional consumul de droguri.

Concret, până la acest moment, s-a redus posibilitatea celor care încearcă să cumpere droguri sau substanțe psihoactive din mediul online de a accesa 20 de site-uri, care oferă astfel de substanțe. Activitățile de identificare și restricționare a accesului pentru acest tip de site-uri continuă” se mai arată în raportul Poliției Române.

Autoritățile au înăsprit legislația

La ora actuală țara noastră se confruntă în continuare cu rata mare a consumului de droguri în rândul tinerilor, amplitudinea fenomenului este generată în mare parte de ușurința cu care stupefiantele pot fi achiziționate din mediul on-line.

„În prezent, la nivel național, România se confruntă cu o problematică amplă referitoare la consumul de substanțe psihoactive în rândul minorilor, prin prisma accesului la acestea, ce pot fi comandate prin intermediul internetului.

În mediul virtual, există foarte multe site-uri care comercializează aceste substanțe sau chiar exclusiv aceste produse, fapt ce duce la expunerea unui pericol iminent, în special pentru categorii de consumatori de vârste foarte mici”, potrivit Antena 3.

Pentru a reduce efectele consumului de droguri autoritățile au modificat legislația în vigoare și au introdus pedepse mai aspre pentru cei care comercializează substanțe interzise.

„Având în vedere prevalența și impactul anumitor substanțe din categoria noilor substanțe psihoactive, la nivel național, dar și european, au fost efectuate demersuri necesare, iar, anul acesta, a fost aprobată modificarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, republicată, în sensul introducerii pe Tabelul-Anexă I a 3-CMC, 3-MMC și Euthylone, precum și a introducerii Brorphine și Metonitazene in Tabelul-Anexă II, aceste substanțe fiind considerate droguri de mare risc”, potrivit unui document al Poliției Române.