Lifestyle

Dietă de slăbit. Șase ponturi de la nutriționist pentru slăbire și creștere a imunității

Dietă de slăbit. Șase ponturi de la nutriționist pentru slăbire și creștere a imunității

Dietă de slăbit. Șase ponturi pentru slăbire și creșterea imunității de la nutriționist. Mulți dintre cei care vor să slăbească evită ciorbele și supele, însă un renumit nutriționist îi îndeamnă pe cei care vor să aibă un trup de invidiat să consume acest preparat.

Nutriționistul Wasim Nazer a explicat, în exclusivitate pentru Spectacola, care sunt cele șase tipuri de supe și ciorbe care ajută la slăbit și întăresc imunitatea.

Așadar, consumă zilnic supă sau ciorbă și vei vedea că vei avea câteva kilograme bune în minus. Acest aliment poate să-ți consolideze sistemul imunitar responsabil să te ferească de avalanșa de viruși și bacterii?

Nutriționistul Wasim Nazer spune că supele și ciorbele sunt cele mai complete feluri de mâncare.

„Ciorbele și supele sunt, fără doar și poate, cele mai complete feluri de mâncare din bucătăria noastră. Conțin foarte multe elemente nutritive datorită diversității legumelor adăugate în compoziția lor. Pe lângă faptul că este hrănitoare, zeama – așa cum le place multora să o numească – rezolvă multe dintre problemele de digestie (constipația, în principal). De asemenea, pentru un plus de colagen, care are beneficii clare asupra articulațiilor, dar și a piele, se recomandă ca pe lângă legume, în ciorbă să se adauge oase de vită sau carne de găină de casă cu tot cu piele. Mai mult decât atât, ceea ce ne interesează în special în această perioadă, ciorbele și supele sunt recomandate celor care vor să slăbească. De exemplu, un bol de supă de 150 de grame are între 200 – 250 de calorii.”, a explicat nutriționistul.

Uite care sunt cele 6 rețete de supe și ciorbe recomandate de specialistul Wasim Nazer:

1. Ciorba cu borș natural stimulează sistemul imunitar.

Rețetă ciorbă cu borș:

Ingrediente

  • 1 ceapă mare
  • 2 morcovi
  • 2 felii groase de țelină
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 ardei gras roșu sau ardei kapia
  • o mână de fasole păstăi
  • 1/2 de dovlecel mare
  • 250 ml de roșii din conservă (eu am pus zarzavat la sticlă)
  • boabele de fasole dintr-o conservă
  • 200 ml borș de putină (sau după gust)
  • 1-2 linguri de ulei
  • sare după gust
  • leuștean verde
  • 1-2 crenguțe de cimbru verde sau uscat
  • o mână de fidea

Instrucțiuni de preparare

Pregătiți-vă legumele curățate, spălate și tăiate cubulețe.
Căliți câteva minute: ceapa, ardeiul gras, morcovul, țelina și rădăcina de pătrunjel.
Turnați aproximativ 2 litri de apă peste legumele călite, adăugați păstăile, sare după gust și crenguțele de cimbru. Lăsați ciorba să fiarbă la foc moderat, cu capac.
Când legumele sunt aproape fierte, adăugați și cuburile de dovlecel. Dovlecelul fiind foarte fraged și plin de apă, fierbe mai repede, de aceea nu îl punem de la început în oală.
Într-un ibric separat, puneți borșul la fiert.
Când și dovlecelul este aproape fiert, puneți boabele de fasole din conservă, care sunt deja fierte, sucul de roșii și fideaua. Tot acum potriviți și gustul de sare și adaugați borșul fierbinte.
Lăsați ciorba să mai dea câteva clocote, apoi stingeți focul și presărați leușteanul proaspăt tocat mărunt.
Serviți ciorba de legume cu borș caldă sau rece, după preferință. Merge de minune cu pâine de casă sau cu mămăliguță.

2. Ciorbă de spanac, recomandată copiilor pentru a preveni anemia

Rețetă ciorbă de spanac:

Ingrediente

  • 500g spanac proaspăt
  • 2 morcovi
  • o jumătate de țelina
  • o ceapa tocata mărunt
  • 2 cartofi
  • 2 linguri de ulei
  • zeama de la o lămâie
  • 2-3 linguri de bulion
  • sare
  • leustean sau mărar

Mod de preparare

Pune apă la fiert într-o oală suficient de încăpătoare.
Cât timp fierbe apa, curăță spanacul de codițe și spălă-l în câteva ape.
După ce apa a ajuns la punctul de fierbere adaugă spanacul și lasă-l acolo 2-3 minute, până când volumul acestuia s-a micșorat vizibil. Varsă apoi spanacul într-o strecurătoare și lasă-l să se răcorească puțin, pentru a-l putea mărunți cu un cuțit mai târziu.
Între timp pune cele două linguri de ulei într-o oală și călește ceapa împreună cu morcovul și țelina date pe răzătoare.
Adaugă apă și lasă legumele să fiarbă 5 minute.
După ce au trecut cele 5 minute de fierbere, poți să adaugi și cartofii tăiați cubulețe.
După ce cartofii au dat câteva clocote și sunt aproape făcuți, adaugă spanacul mărunțit, cele două linguri de bulion și lasă să mai fiarbă până cartofii sunt bine fierți.
Poti începe să condimentezi ciorba după gust, cu sare, zeamă de lămâie și leuștean.

 

3. Ciorbă de varză, potrivită celor care vor să slăbească

Rețetă ciorbă de varză:

Ingrediente

  • 1 varză acră medie
  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  • 2 cartofi
  • 1 rădăcină păstârnac
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • 2 roşii în bulion
  • 1/2 litru zeamă de varză
  • 1 lingura ulei

Mod de preparare

Ciorba de varză este foarte des consumată în curele de slăbire datorită beneficiilor pe care le aduce organismului. Cu puține calorii, ciorba este extrem de gustoasă și ușor de pregătit. Învață rețeta pas cu pas de ciorbă de varză!

  • În funcţie de cât este de sărată varza, aceasta se lasă la desărat în apă rece cu o seară înainte sau doar pentru câteva ore. Apoi se taie fideluţă.
  • În oala de fiert ciorba, se adaugă uleiul şi se pune la călit ceapa tăiată mărunt, morcovul trecut pe răzătoarea cu ochiuri mari, la fel şi păstârnacul. Se lasă puţin să se înmoaie şi se adaugă varza şi cartofii cubuleţe. Se pune apă în funcţie de cât de groasă vrei să iasă ciorba de varză şi se lasă la fiert.
  • Se adaugă roşiile fără pieliţe, zeama de varză şi se mai lasă să dea un clocot. Când ciorba de varză este gata, deasupra se presară cimbrul uscat şi se stinge focul.

4. Ciorbă de ceapă, recomandată pacienților cu probleme de coagulare.

Rețetă ciorbă de ceapă:

Ingrediente

  • 1 lingura faina
  • 1,200 litri supa de pasare
  • 50 g untura de pasare
  • 150 g cascaval ras
  • 8 felii paine
  • 6 cepe mari
  • sare si piper

Mod de preparare

Adu bucătăria franțuzească la tine acasă! Supa de ceapă, un fel de mâncare sofisticat, dar ușor de preparat:

  • Se taie ceapa peştişori şi se pune la călit în untură, în oala de fiert.
  •  Se lasă să se înmoaie, fără să se ardă şi apoi se adaugă făina, sarea şi piperul. Se amestecă pe foc 2-3 minute.
  • Se toarnă supa şi se lasă la fiert la foc potrivit timp de 35 de minute.
  • Se serveşte supa cu câte două felii de pâine prăjită şi caşcaval presărat.

5. Ciorba de pui cu legume este foarte hrănitoare, recomandată după o zi de muncă istovitoare. În plus, are un puternic efect antiinflamator

Rețetă ciorbă de pui cu legume

Ingrediente

  • 500 g carne de pui
  • 1 ceapă
  • 2-3 morcovi
  • 1 ţelină
  • 1 păstârnac
  • 10-15 fire fasole verde
  • 2 ardei graşi
  • 3-4 roşii
  • 1 cana borş sau o lămâie
  • 1 gălbenuş
  • 1 legatura verdeaţă (leuştean şi pătrunjel)
  • sare

Mod de preparare

Ciorba de pui cu legume este una dintre ciorbele preferate ale romanilor. Savuroasa mai ales daca se face cu pui crescut la curte, ciorba de pui ce urmeaza se prepara usor, daca urmezi reteta de mai jos!

  • Carnea de pui se curăţă, se taie bucăţi şi se spală. Se pune în 2-3 litri de apă rece cu un praf de sare şi se lasă să dea un clocot. Se spumează sau se schimbă apa, se acoperă oala cu un capac şi se lasă să fiarbă.
  • Se adaugă ceapa, morcovii, ţelina, păstârnacul şi fasolea verde, toate spălate, curăţate şi tăiate mărunt. Se spumează de câte ori este nevoie şi se lasă să fiarbă 30 minute.
  • Roşiile curăţate de coajă şi ardeii graşi se taie cubuleţe. Se adaugă la supă şi se mai fierbe totul 5-10 minute. Se acreşte cu borş fiert separat sau cu zeamă de lămâie, se potriveşte la gust cu sare şi se drege cu gălbenuş. Ciorba de pui se aromează cu verdeaţă tocată mărunt.

6. Supa de linte este recomandată copiilor în creștere datorită faptului că este o sursă complexă de proteină vegetală

Ingrediente

  • 250 g linte
  • 1,5 litri apă
  • 2 morcovi potriviţi
  • 1 ceapă
  • 1 lingura boia
  • 4 linguri ulei
  • 1 cutie pulpă de roşii
  • mentă
  • pătrunjel
  • ardei iute
  • crutoane
  • sare şi piper

Mod de preparare supă cremă de linte, una dintre cele mai sățioase supe

Asociată des cu supa cremă de legume ori supa cremă de dovleac, datorită gustului asemănător, supa cremă de linte este extrem de sănătoasă și plină de proteine. Gustul delicios al supei de linte poate fi obținut acasă din doar câteva ingrediente și condimente. Iată cum o prepari:

Rețetă supă cremă de linte:

Supa cremă de linte poate fi consumată drept aperitiv ori fel principal în orice moment al zilei. Este ușor de pregătit, dar pentru a te asigura, îți spunem mai jos pas cu pas rețeta de supă cremă de linte!

  •  Se pun morcovii, curăţaţi şi daţi pe razatoare, la fiert, apoi, dupa 15 minute, se adaugă ceapa tăiată mărunt şi roşiile. Se mai lasă să fiarbă 15 minute, după care se adaugă în oală şi lintea, ardeiul iute şi uleiul. Totul se condimentează cu boia, sare și piper.
  • Se mai lasă să fiarbă 30-40 de minute, se răceşte şi apoi se pasează cu ajutorul unui blender. Supa cremă de linte este gata atunci când și-a format consistența pe care ți-o dorești. La final, se adaugă menta și pătrunjelul și se servește împreună cu crutoane.