Cine este, de fapt, Diana Șoșoacă și cum a devenit o celebritate în România? Ei bine, Diana Iovanovici-Șoșoacă este avocat și senator independent. Avocata este noua președintă a Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din Senat. Senatoarea a fost exclusă din grupul parlamentar al partidului AUR pe data de 10 februarie 2021.
Dar, totuși, cum a ajuns ea o personalitate politică? Este dezvăluirea momentului. Un renumit politolog s-a mai putut abține și a făcut dezvăluirea momentului.
Politologul Alina Mungiu-Pippidi a făcut o analiză amplă. Aceasta spune despre senatoarea că a devenit un personaj cunoscut în politică peste noapte.
„Fără să mă uit la TV și fără FB îmi ia mai multă vreme să percep asemenea fenomene, ce noroc pe mine, fac o mie de lucruri mai bune în acest răstimp”, scrie politologul, potrivit Capital.
Pippidi: „Stilul a prins, și e și normal să prindă”
„Am aflat că există o persoană numită Șoșoacă – fără să mă uit la TV și fără FB îmi ia mai multă vreme să percep asemenea fenomene, ce noroc pe mine, fac o mie de lucruri mai bune în acest răstimp. Între altele, rog lumea să nu îmi trimită linkuri, mai ales la videouri, le șterg fără să le deschid. Dar iată că au loc evenimente, și chiar în presa mainstream așa că o văd și eu, în sfîrșit pe dna Șoșoacă, în fața spitalului Nasta, luptînd cu Vlad Voiculescu și cu paza spitalului.
Dincolo de observația că amenda pentru lipsa de purtare a măștii ar trebui să fie dată imediat, una constituțională, deci nu enormă, ci moderată, doamna demnitar e făcută pentru televiziune și cu nimic mai rea sau mai bună, acum că am văzut-o, decît eroi ai revoluției Rezist! ca Bot sau Ceaușescu. Comportamentul ei ar fi innaceptabil, desigur, dar de fapt nu e.
Ar fi fost poate în anii 2004-2016, cînd evoluasem de la mineri și am putut demonstra pentru Roșia Montană fără vulgarități și ambuscade, fără politicieni care să profite, grație cîtorva ONG-uri și voluntari care aveau grijă ca manifestația să rămînă civilizată.
De atunci, asemenea comportamente au devenit acceptate și politicieni aflați azi în funcție au sponsorizat trollingul, asaltul pe stradă, aruncatul de vopsea pe sedii, hackeritul siturilor Internet al partidelor și ONGurilor care nu ne plac (deși asemenea acte sunt ilegale), vreo cîțiva ani Rezist! a avut monopolul cu Dide, Ceaușescu și Bot, pînă cînd s-au ridicat George Simion și AUR”, se arată în materialul publicat de România Curată.
Alina Mungiu-Pippidi: „Nu mai există diferență între sfera publică și islazul comunal”
Alina Mungiu-Pippidi spune că, într-o democraţie normală, un astfel de comportament nu ar fi fost acceptat, însă în România s-a ajuns acum în situaţia în care „nu mai există diferență între sfera publică și islazul comunal unde se încaieră cîinii vagabonzi”.
„E clar că stilul a prins, și e și normal să prindă, și cei de la AUR în loc să cumpere trolli de pe piață fac chiar ei trolling și ajung celebri, că îl fac strategic, legat de evenimente, amestecînd cauze bune și adevărate cu aiureli și impostură.
În mod normal democrațiile sunt protejate de consensul că asemenea comportamente nu sunt acceptabile și toată lumea se reține de la ele, că dacă începe o competiție de acest gen nu mai există diferență între sfera publică și islazul comunal unde se încaieră cîinii vagabonzi. Consensul a fost spart după 2017, și iată-ne aici. Că nu avea cum să rămînă vandalismul politic doar la o tabără, orice e profitabil face repede adepți”, mai scrie Alina Mungiu-Pippidi.
Suntem cea mai murdară țară din Europa
„Suntem cea mai murdară țară din Europa (…) Șoșoacă nu e ultima apariție de acest gen”
Politologul vine şi cu o concluzie greu de digerat, după ce a urmărit toate aceste evenimente care se propagă cu viteză prin mediul online: „Suntem cea mai murdară țară din Europa”. Cât despre Şoşoacă, ea nu a apărut din neant, ci din competiţia între cine este el mai vulgar, mai agresiv şi mai lipsit de gândire logică dintre români. „Nu e ultima apariție de acest gen”, mai spune politologul.
„Suntem cea mai murdară țară din Europa, nu mai există a doua unde spațiul virtual să fie mînjit de obscenități și porcării ca la noi, o mare de rahat din care se ridică insulele strălucitoare sponsorizate de servicii ale luptei cu fake newsul rusesc sau chinezesc. Vorba e, în rahat se simt bine numai microbii și virușii, și dacă asta e ce cultivi cam greu să mai crești acolo margarete, prima regulă ca să faci o agenție de sănătate e o să nu o pui într-o mlaștină nesănătoasă. Uitați-vă doar la cum sunt tratați medicii și personalul care luptă cu pandemia în orice țară europeană față de spațiul virtual românesc și v-ați lămurit.
Civilizația e facultativă la români. Competiția e între cine e mai vulgar, mai agresiv, mai lipsit de maniere, de vocabular și de gîndire logică și iată așa am dat drumul lumii cavernelor din nou peste noi, iată așa dna Șoșoacă a apărut, nu din neant. Nu e ultima apariție de acest gen cîtă vreme nu există nici un om politic care să propună măcar un minim program de redresare a civilizației la români și atîția oameni care nu se delimitează de aceste comportamente decît cînd sunt la tabăra adversă.”, a încheiat Alina Mungiu-Pippidi.