Actual Lifestyle

Dezvoltatorii imobiliari, restricții la construcții din cauza rețelelor electrice

Dezvoltatorii imobiliari, restricții la construcții din cauza rețelelor electrice
evz.ro

Rețeaua electrică nu mai suportă noi consumatori. Autoritățile din domeniu au emis mai multe avertismente oficiale

Din cauza faptului că rețeaua locală de distribuție de energie electrică nu mai poate suporta racordarea de noi consumatori, dezvoltatorii imobiliari din vestul Londrei riscă să se confrunte cu o potențială interdicție de construire de noi imobile care ar putea dura până în 2035, a scris Financial Times.

Memorandumul autorității metropolitane londoneze

Astfel, autoritatea metropolitană a capitalei Marii Britanii le-a transmis un memorandum dezvoltatorilor, în care i-a avertizat că ar putea dura mai mult de 10 ani până când rețeaua de distribuție va putea să reînceapă racordările, astfel încât să redevină posibilă dezvoltarea de noi proiecte imobiliare în sectoarele Hillingdon, Ealing și Hounslow.

Aceste 3 sectoare însumau aproape 5.000 de case în 2019-2020, adică 11% din portofoliul locativ al Londrei. În consecință, stoparea dezvoltării de noi proiecte ar agrava penuria cronică de locuințe din metropolă.

Concret, în memorandumul respectiv se precizează următoarele: „Solicitanții majori de racordare la rețea, cum ar fi clădirile rezidențiale, de business și industriale, vor fi nevoiți să aștepte mai mulți ani pentru a obține conectarea la electricitate. Unui solicitant recent i s-a transmis că rețeaua nu va avea suficientă capacitate pentru o conexiune nouă până în 2035″, a scris sursa citată.

Care este explicația autorităților

În ultimii ani, potrivit autorității metropolitane, zona de vest a rețelei electrice londoneze a fost supusă unei presiuni deosebit de acute din cauza construirii a mai multor centre de date, ale căror servere sunt foarte mari consumatoare de curent. Și, cel mai probabil, problema va fi agravată de noile reglementări urbanistice și de construcții, care prevăd că ansamblurile rezidențiale noi vor trebui să dispună de tehnologii cu emisii reduse de carbon, cum ar fi pompele de căldură și instalațiile de încărcare a mașinilor electrice, de natură să pună și mai multă presiune pe rețeaua de distribuție.

Alături de operatorul local de distribuție și cel național de transport și sistem, autoritatea metropolitană londoneză încearcă să găsească soluții pentru deblocarea dezvoltărilor, printre opțiuni numărându-se:

  • revizuirea nevoilor de energie ale consumatorilor indivuali,
  • încurajarea consumului de energie în momente ale zilei cu cerere redusă,
  • modificarea regulilor privind numărul maxim de conexiuni posibile,
  • instalarea de cabluri prin care noile imobile să fie racordate la rețele învecinate, mai puțin congestionate.

Care este situația în România

Și în România, în ultimii ani, au fost emise mai multe avertismente oficiale privind faptul că zona metropolitană București s-ar putea confrunta cu probleme de alimentare cu curent electric dacă nu se vor face investiții în întărirea rețelelor. Iar cauzele ar fi:

  • ritmul de creștere a consumului mai mare decât media pe țară,
  • gradul foarte mare de concentrare al consumului, intrarea în revizie pe timp de vară a termocentralelor,
  • perspectiva de casare a unor grupuri de generare,
  • numărul ridicat de cabluri,
  • creșterea producției de energie regenerabilă din Dobrogea care tranzitează stațiile ce alimentează Bucureștiul.