Cu numai câteva zile în urmă Infoactual a scris despre cazul incredibil al fostului director al Penitenciarului din Baia Mare care a fost arestat pe motiv că ar fi hărțuit sexual , bătut și șantajat o angajată din aceeași instituție de stat. Alte amănunte halucinante despre omul legii care și-a făcut propria lege sunt desvăluite, acum, în presa de la București. Despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.
Dezvăluiri halucinante ies la suprafață și îl vizează pe fostul director al Închisorii Baia Mare, arestat pentru abuz sexual și șantaj
Fostul director al Penitenciarului Baia Mare, Horia Chiș, a fost arestat la cererea DNA, după ce a fost acuzat că a abuzat sexual o subalternă, a bătut-o (femeia a obținut certificat medical de la medicină legală) și a șantajat-o.
Din datele obținute de la reprezentanții DNA reiese faptul că Horia Chiș ar fi făcut presiuni asupra femeii ofițer, angajată în aceeași locație, pentru a o determina să întrețină relații sexuale cu el. Calvarul victimei ar fi început încă din anul 2020, când directorul i-ar fi făcut avansuri, repetate și în mod insistent, după cum chiar victima a povestit anchetatorilor.
Procurorii DNA au arătat, în baza datelor adunate, că, la un moment dat, Horia Chiș ar fi început să reacționeze din ce în ce mai agresiv la refuzurile repetate ale victimei. Aceasta a dus la arestarea preventivă a acuzatului.
Horia Chiș a fost demis din funcție de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, după ce, vreme de 14 ani, a fost șeful celui mai important penitenciar din Maramureș. Ancheta pe cazul dat merge mai departe.
Dezvăluirile abia încep
Surse din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) au declarat, pentru Gândul, că Horia Chiș ar fi fost și unul dintre ofițerii care au participat la organizarea și dezvoltarea SIPA.
Sursele Gândul au precizat că Horia Chiș s-ar fi ocupat de organizarea rețelei de informatori proveniți din rândul deținuților. În acest sens s-ar fi urmărit, în vederea „valorificării”, obținerea de date legate de orientarea sexuală a unor judecători, dar și alte detalii cu privire la viața personală a acestora.
În spațiul public s-a vehiculat că arhiva SIPA ar fi fost consultată în scopuri ilegale, pentru șantajarea unor magistrați și obținerea unor sentințe în funcție de interesele persoanelor care au avut acces la anumite notele informative semnificative.
SIPA a fost desființată încă din anul 2006, dar arhiva a rămas intactă și se află în vechiul sediu al Administrației Naționale a Penitenciarelor, din strada Maria Ghiculeasa, Sector 2.
Prin urmare, dezvăluirile sunt abia la început de drum. Un prim pas a fost făcut, vom vedea mai departe, pentru că nimic din ce este ascuns nu rămâne ascuns pentru totdeauna.