Actual

Dezbatere privind bugetul UE și redresarea: „Un acord în Consiliu nu este acordul final”

Dezbatere privind bugetul UE în retrospectiva reuniunii Consiliului European din 19 iunie și înaintea celei din 17 iulie, eurodeputații și-au exprimat poziția privind viitoarea finanțare UE și redresarea economică.

În cadrul dezbaterii cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și cu vicepreședintele Comisiei, Maroš Šefčovič, majoritatea eurodeputaților au reiterat faptul că propunerile Comisiei privind pachetul de redresare și un buget UE revizuit pe termen lung reprezintă minimul necesar pentru Parlament.

Eurodeputații au solicitat, de asemenea, un plan adecvat de rambursare, care să includă o serie de noi „resurse proprii ale UE” (surse de venituri), cum ar fi o taxă digitală sau una bazată pe schema de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), pentru a evita ca cetățenii să fie obligați să ramburseze datoria de redresare.

 

Mai mulți membri au insistat asupra condițiilor aferente fondurilor de redresare, care nu trebuie să ducă la noi măsuri de austeritate, respectării statului de drept, necesității ca investițiile să consolideze reziliența UE, de exemplu, prin stimularea agendei digitale.

În timp ce pentru unii eurodeputați, întregul pachet se ridică la un „nivel insuficient” de 1,5% din venitul național brut al UE, alții au afirmat însă că pachetului este prea mare și au deplâns faptul că UE urmează să își asume această datorie.

Unii eurodeputați au afirmat că este important să se aibă în vedere perspectiva pe termen lung, în cazul în care vor apărea noi perioade de izolare. Aceștia au subliniat că „un acord în Consiliu nu este acordul final”, întrucât Parlamentul European este pregătit să negocieze. Acesta va avea ultimul cuvânt de spus (vot cu majoritate absolută) înainte de intrarea în vigoare a bugetului pe termen lung (CFM) pentru perioada 2021-2027.

În conformitate cu articolul 324 din Tratatul UE, David Sassoli, președintele Parlamentului European, Angela Merkel, cancelarul german, în calitatea sa de reprezentant al președinției rotative a Consiliului, precum și Charles Michel, președintele Consiliului European, s-au întâlnit cu președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, la 8 iulie, pentru a face un bilanț al progreselor și pentru a pregăti negocierile politice care urmează.

La 19 iunie, șefii de stat sau de guvern ai UE au avut un schimb de opinii, prin videoconferință, pentru a discuta planurile fondului de redresare pentru a răspunde crizei COVID-19 și un nou buget pe termen lung al UE, prezentat de Comisia Europeană la 27 mai 2020 în Parlament. Aceștia nu au reușit să ajungă la un acord cu privire la o poziție comună.

Liderii UE se vor reuni din nou, față în față, la Bruxelles pe 17 iulie, pentru a încerca să ajungă la un acord bazat pe propunerile concrete pe care Charles Michel, Președintele Consiliului European, urmează să le prezinte înainte de reuniunea la nivel înalt.