Economic

Dezastrul de-abia acum urmează. Criza energetică globală lovește ”atelierul lumii”

Dezastrul de-abia acum urmează. Criza energetică globală lovește ”atelierul lumii”

Dezastrul de-abia acum urmează. Criza energetică globală lovește ”atelierul lumii”. China bagă economia globală în cod roșu de urgență. 

Criza energetică intră acum în faza cronică.  O lume întreagă depinde de aprovizionarea cu bunuri la prețuri mici din „atelierul lumii”, acesta fiind China.

„China strănută, iar lanțurile globale de aprovizionare răcesc”, afirmă John Glen, economist la Chartered Institute of Procurement and Supply.

Încă în plină pandemie, când țările au fost puternic afectate și activitate economică redusă, o altă criză lovește omenirea. Vorbim de criza energetică mondială care riscă să transforme Crăciunul într-o sărbătoare fără produse, cel puțin fără cele importate din China, scrie analistul Tim Wallace în The Telegraph.

Dar problemele legate de creșterea prețului la gaze și electricitate nu afectează doar gospodăriile, deși este o situație alarmantă, aceastea reprezintă o mică parte a crizei resimțite la nivel global. Fabricile din China – ”atelierul lumii„ – sunt cele mai recente victime ale crizei energetice.

Deși statul Chinez a intervenit în piață, centralele electrice pe cărbune din China sunt prinse între prețurile puternic reglementate și costurile mari ale cărbunelui, acestea neputând suplini reducerea producției hidro. Seceta din China a afectat puternic producția hidroelectrică, Chiana interzicând de în cursul anului ”minerii” de criptomonede care erau unii dintre marii consumatori de energie elctrică.

Goldman Sachs a redus previziunile economice pentru a doua cea mai mare economie a lumii

O altă problemă este reprezentată de faptul că Beijingul a fixat obiective dure privind reducerea poluării în procesul de obținere a energiei electrice, ca parte a planurilor sale privind mediul. Cererea tot mai mare pentru mărfuri a împins fabricile chineze să lucreze ore suplimentare, în special în industria grea, cum ar fi aluminiul. Utilizarea energiei a crescut și țintele au fost ratate.

Drept urmare, economiștii Goldman Sachs și-au redus previziunile economice pentru a doua cea mai mare economie a lumii, anticipând o creștere zero pentru al treilea trimestru și o expansiune moderată în ultimele luni ale anului.

Creșterea prețului la energie va face ca să apără o reducere a producției produselor chimice între 10% și 20% în timp ce alții, inclusiv producătorii de textile, hârtie și materiale plastice, pot anticipa o scădere între 5% și 10%.

”Atelierul lumii” se bâlbâie, restul lumii se pregătește să simtă efectele

Robin Xing, economist la Morgan Stanley, prezice că producția totală de oțel va scădea cu 9% în al patrulea trimestru comparativ cu aceeași perioadă din 2020, în timp ce aluminiul va scădea cu 7% și cimentul cu 29%.

Pe măsură ce ”atelierul lumii” se bâlbâie, restul lumii se pregătește să simtă efectele. Începând cu banii mai mulți pe care îi va scoate din portofel, până la lipsa aprovizionării.

”Orice lucru care folosește metale la nivel global va fi afectat. Chiar dacă China nu exportă direct către țara dumneavoastră, prețul este determinat de cerere și ofertă, astfel încât să nu puteți scăpa de el”, spune Craig Botham, economist la Pantheon Macroeconomics.

China, cel mai mare producător mondial de oțel

De exemplu, China este de departe cel mai mare producător mondial de oțel, producând aproape un miliard de tone în 2019, comparativ cu cele 111 milioane de tone produse de India.

Între timp, transportul maritim se află încă în haosul creat de pandemie, prețurile crescând și aici alarmant de mult. Criza epidemiologică a închis porturile chineze sau sunt suspendate anumite decizii strategice economice ale Chinei, lucruri care au dus la o lipsă acută a capacităților în transportul naval. Sunt analize care arată că foarte multe containere sunt blocate la sol în porturile din China, asta generând o criză a acestora.

Deficiențele se resimt deja în întreaga lume și este de așteptat să crească. Peste trei sferturi dintre producătorii germani au raportat blocaje și probleme cu aprovizionarea de bază, potrivit Institutului Ifo.