În urma controalelor efectuate, luni, de către reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui s-a constatat, că niciun spital din judeţul Vaslui nu are, la această dată, autorizaţie de securitate la incendiu.
Toate spitalele funcționează ilegal
Potrivit inspectorului-şef Niculae Tătaru, la spitalele din Vaslui şi Huşi s-au efectuat anumite lucrări care nu au respectat cerinţele impuse de ISU, iar unităţile nu au autorizaţie, la Bârlad, unde spitalul a fost desemnat unitate suport COVID-19, au fost făcute lucrări la două corpuri, existând documentaţiile avizate, care urmează să vină spre autorizare, iar la Murgeni spitalul nu face obiectul autorizării deoarece clădirea este veche şi nu a suferit modernizări în ultima perioadă.
„Noi am făcut un control în perioada februarie-martie, în urma căruia au rămas cele două spitale cu lucrări de investiţii majore, e vorba de Spitalul Judeţean Vaslui şi Spitalul Municipal Huşi, care nu au autorizaţie de securitate la incendiu prin modificările pe care le-au avut în baza unei documentaţii care a fost avizată.
Ele au avut aviz şi s-au executat lucrări, dar, în schimb, nu s-au respectat condiţiile din aviz şi acele obiective nu au autorizaţie de securitate la incendiu. La Bârlad este vorba despre mai multe corpuri de clădire, unitatea fiind modulară.
Dintre acestea, la două corpuri se fac modernizări. Ele au documentaţii avizate, sunt în lucru aceste activităţi şi trebuie să vină spre autorizare”, a declarat Niculae Tătaru.
Reprezentanţii ISU Vaslui efectuează în această perioadă controale la spitalele din judeţ, în urma unei decizii luate la nivel naţional.
Spitalul morții din Piatra Neamț are autorizație veche de 30 de ani
Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ are autorizaţie de securitate la incendiu obţinută la momentul construirii, adică înainte de 1990, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ.
„La momentul construirii Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ, acesta a respectat legile şi reglementările în vigoare. Etajul 4 şi etajul 5 al spitalului, ca urmare a unor modificări făcute pentru modernizarea celor două etaje de la Neonatologie şi Cardiologie, au solicitat şi obţinut autorizaţii de securitate la incendiu.
Spitalul este construit înainte de anii ’90 şi s-a suspus legislaţiei în vigoare la acel moment. Etajele 4 şi 5 au necesitat obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu pentru că au fost făcute modificări ca urmare a modernizării secţiilor de care am amintit”, a spus Irina Popa, purtătorul de cuvânt al ISU Neamț.