Lifestyle

Dezastru ecologic în Marea Marmara. Sunt amenințate Marea Neagră și Marea Egee

Dezastru ecologic în Marea Marmara. Sunt amenințate Marea Neagră și Marea Egee

„Mucilagiul marin” care a invadat recent coastele turce ale Mării Marmara, care leagă Marea Neagră de Marea Egee, este pe cale să se transforme într-un dezastru ecologic regional, au avertizat biologi turci, relatează joi dpa și Anadolu Agency și dpa.

Substanţa vâscoasă, cunoscută sub numele de „mucus de mare” sau „mucilagiu marin”, a acoperit coastele Istanbulului şi a altor mari centre urbane de la Marea Marmara la începutul lunii mai. Cercetătorii arată că aceasta este produsă de nişte alge supraîncărcate cu microoganisme care sufocă viaţa marină.

Este doar o chestiune de timp înainte ca mucilagiul din Marmara să se extindă către Marea Neagră şi Marea Egee, a declarat pentru dpa hidrobiologul Levent Artuz.

Levent Artuz, care conduce o echipă formată din aproape 20 de experţi, a monitorizat 450 de locaţii din Marea Marmara de la începutul anului 2021, înainte ca substanţa lipicioasă să se răspândească pe o suprafaţă întinsă a mării.

Catastrofă provocată de om, rezultatul a zeci de ani

Artuz a afirmat că este vorba de o catastrofă provocată de om și este rezultatul a zeci de ani, exacerbată de deversarea necontrolată de materiale industriale şi deşeuri menajere în apă. Această poluare a slăbit ireversibil ecosistemul Mării Marmara. Totodată, biologul marin a avertizat că mucilagiul nu se poate descompune din cauza lipsei de oxigen din Marmara.

„Este pe cale să devină o problemă internaţională, un coridor biologic poate transporta substanţa rapid”, a mai spus el, cerând ţărilor învecinate să ia măsuri de precauţie.

 

Ţările de coastă precum Rusia, România şi Grecia ar trebui să-şi coordoneze eforturile pentru a reduce la minim o poluare excesivă a mării, a mai declarat Artuz.

Mucilagiul a redus, deja, drastic, diversitatea peştilor din Marea Marmara în doar un an de zile.

„Numărul de specii dintr-o singură staţie a scăzut la 20 de la 200 anul trecut, 60% din specii au dispărut”, a adăugat Artuz.

Acesta este cea mai gravă situaţie de când biologii au început pentru prima dată să monitorizeze Marea Marmara, din 1954, a mai spus Artuz.