Up Date
În zorii zilei vă semnalam un caz aparte. Un deținut de la Penitenciarul Jilava, condamnat pentru o faptă cu violență, a fost lăsat de conducerea pușcăriei să mai iasă și de după gratii pentru diferite activități. Iar deținutul-tâlhar a evadat. Vor cădea capete de șefi?
Gabriel Alexandru Panciș, care până la un moment dat s-a numit Rotaru în acte, este condamnat la 4 ani și 4 luni de închisoare pentru tâlhărie calificată. Rețineți anii de condamnare fiindcă e o informație importantă și veți vedea de ce.
Evadatul nu a fost prins încă, iar oamenii din instituțiile MAI fierb.
În comunicatul inițial al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) ni s-a spus cât este de căutat evadatul și s-au indicat cetățenilor semnalmentele deținutului cu „păr roșcat cârlionțat”. Nu s-a pus la dispoziția presei nicio fotografie, dacă tot se solicita ajutor.
Abia în cursul acestei dimineți au apărut pozele cu Gabriel Panciș. După cum veți constata, nici vorbă de „păr roșcat și cârlionțat”.
Dar să zicem că nu culoarea părului e marea problemă a acestui caz. Ancheta internă, declanșată deja, va trebui să dea răspuns clar la următoarea întrebare: Cum a fost posibil ca un deținut condamnat la 4 ani și 4 luni de închisoare să aibă regim semideschis când regulamentul spune clar că acesta se aplică „persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 3 ani”?
Regimul semideschis
Iată ce se scrie chiar pe site-ul ANP despre ce înseamnă regim semideschis și cine are dreptul să beneficieze de el.
„Regimul semideschis se aplică iniţial persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 3 ani.
În mod excepţional, natura şi modul de săvârşire a infracţiunii, persoana condamnatului, precum şi comportarea acesteia până la stabilirea regimului de executare pot determina includerea persoanei condamnate în regimul de executare imediat inferior sau imediat superior ca grad de severitate, în condiţiile stabilite prin regulamentul de aplicare a prezentei legi.
Persoanele condamnate care execută pedeapsa în regim semideschis sunt cazate în comun, se pot deplasa neînsoţite în zone prestabilite din interiorul penitenciarului, prestează muncă şi desfăşoară activităţi educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, moral-religioase, instruire şcolară şi formare profesională, sub supraveghere, în grupuri, în spaţii din interiorul penitenciarului care rămân deschise în timpul zilei, în condiţiile stabilite prin regulamentul de aplicare a prezentei legi.
Persoanele condamnate care execută pedeapsa în regim semideschis pot presta muncă şi desfăşura activităţi educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, moral-religioase, instruire şcolară şi formare profesională, în afara penitenciarului, sub supraveghere inclusiv electronică, în condiţiile stabilite prin regulamentul de aplicare a prezentei legi”.
Era „roșcatul cârlionțat” supravegheat electronic când a părăsit pușcăria Jilava?
Știrea inițială
Elena Udrea poate să ceară socoteală Administrației Penitenciarelor. Ei nu i s-a acordat dreptul să meargă să-și vadă fetița de ziua ei, dar unui deținut condamnat pentru tâlhărie i s-a permis să aibă regim semideschis. Deținut care ieri s-a evaporat.
Un deținut care-și ispășea pedeapsa la Penitenciarul Jilava în regim semideschis a plecat din pușcărie la muncă și nu s-a mai întors. Bărbatul fusese condamnat la 4 ani şi 4 luni de închisoare pentru tâlhărie calificată.
„Vă informăm că miercuri, 21.12.2022, la ora 18,00, s-a constatat că deţinutul Panciş (fost Rotaru) Gabriel Alexandru, în vârstă de 31 de ani, condamnat definitiv la 4 ani şi 4 luni de închisoare pentru infracţiunea de tâlhărie calificată, nu s-a întors din permisiunea ieşirii din penitenciar la ora stabilită. Facem precizarea că acesta este clasificat la regimul deschis”, se arată într-un comunicat al ANP, transmis miercuri către Agerpres.
Au fost blocate toate căile de acces
Pentru a fi prins mai repede, oamenii legii au luat toate măsurile necesare. În acest sens, a fost anunțat personalul unității, au fost trimise echipe de căutare formate din polițiști din penitenciar, în plus au fost blocate toate căile de acces spre orice posibilă direcție de deplasare.
Deținutul riscă să i se mai pună la pedeapsă între șase luni și trei ani pentru evadare
Polițiștii angajați ai închisorii lucrează și cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Ilfov, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române şi Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră. „Menţionăm că neprezentarea din permisiunea ieşirii din penitenciar la ora stabilită este asimilată infracţiunii de evadare şi se pedepseşte, conform prevederilor articolului 285 din Codul penal, cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”, arată sursa citată.
Cum arată bărbatul fugit din închisoare
Oamenii legii îi roagă pe cei care pot oferi informații despre deținut să apeleze numărul unic de urgență 112. Sau să sune la numerele de telefon 021.457.01.81, 021.457.01.82 sau 021.457.01.84, Penitenciarul Bucureşti-Jilava. Bărbatul are 1,89 înălțime, are statură atletică, ochi căprui, sprâncene arcuite, faţă ovală, ten măsliniu, păr roşcat ondulat.
Prezintă tatuaje pe ambele braţe vizibile până în zona degetelor. Când a plecat de la Jilava avea un tricou gri, hanorac negru, jeans de culoare neagră cu rupturi în zona genunchiului şi pantofi sport negri. Căutătorii n-au furnizat presei nicio fotografie de-a evadatului. Cetățenii se pot orienta după „păr roșcat ondulat”, dacă li se pare vreun tânăr suspect.