Social

Detaliile privind decizia de amânare a ratelor. Ce riscă românii dacă aleg să amâne plata!

Detaliile privind decizia de amânare a ratelor. Ce riscă românii dacă aleg să amâne plata!
realitatea.net/ b1tv.ro

Coaliția de guvernare a decis amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care „se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă”, aceasta fiind una dintre măsurile care vor fi luate de Guvernul Ciucă, în cadrul pachetului de măsuri „Sprijin pentru România”, de 1,1 miliarde de euro.

Măsurile anunțate ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 iulie 2022.

Decizia privind amânarea ratelor a fost luată după discuții cu BNR și Ministerul de Finanțe, iar detaliile vor fi stabilite prin OUG

 Premierul Nicolae Ciucă, a spus că decizia privind amânarea plății ratelor la bănci pentru românii şi companiile care au dificultăţi financiare a fost luată după discuţii cu guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, şi cu Ministerul de Finanţe, citează digi24.ro

În ceea ce privesc  detaliile tehnice, acestea vor fi stabilite prin ordonanţă de urgenţă, a adăugat primul ministru al Romaniei.

Astfel, premierul a declarat: „Este o propunere pe care am discutat-o cu guvernatorul Băncii Naţionale, cu Ministerul de Finanţe şi criteriile tehnice pe care le vom face publice urmează să fie stabilite. Cert este că la nivelul coaliţiei s-a luat decizia să avem această ordonanţă de urgenţă”.

În acest context, Ciuca a precizat că:

  • decizia a fost luată pentru amânarea cu 9 luni a plății ratelor pentru că aceeași perioadă a fost aplicată și în perioada pandemiei de COVID-19
  • cei care decid să-și amâne ratele riscă dobânzi suplimentare: „Este vorba de dobândă la dobânda pe perioada în care nu se plăteşte împrumutul. Această dobândă poate fi transferată în plata împrumutului pe perioada de derulare a acestuia, deci pe mai mulţi ani”.

Vis-à-vis de decizia de amânare a ratelor, avocatul Piperea are câteva sfaturi pentru români

Avocatul Gheorghe Piperea avertizează românii să nu facă o greșeală „capitală” în vremuri de instabilitate socială, politică și economică. Contextul COVID-19 și al conflictului militar din Donbas, cu consecințe grave la nivel internațional, reprezintă un mare pericol pentru românii care vor să împrumute bani de la bănci.

Creditele contractate în această perioadă reprezintă o decizie nepotrivită pentru cetățeni, în special cele cu dobânzi variabile sau cele în valută, a avertizat celebrul avocat.

„În ani de criză, nu e indicat să contractezi sau să continui credite cu dobânzi variabile și nici credite în valută. Dobânda fixă, apropiată de dobânda legală (dobânda de referință a BNR) și creditul în lei sunt mult mai potrivite. Creditul în valută nu se contractează și nici nu se continuă dacă nu îți încasezi principalele venituri lunar în respectivele valute.

Cu atât mai puțin, nu te împrumuți atunci când salariul sau pensia rămân constante, în timp ce inflația crește vertiginos – anul trecut era 4%, acum e 14%, la toamnă se zice că va fi 20%…

De altfel, creditul pentru persoanele fizice* este ca medicamentul – nu îl contractezi/achiziționezi decât în condiții excepționale, adică doar atunci când și doar dacă ai neapărată nevoie. Cu atât mai puțin nu e indicat să contractezi credite noi în perioade de criză sau război”, a avertizat Piperea.