Social

Despre “variola maimuței”, experții spun că „transmiterea este necontrolată”! Homosexualii cresc rata de incidență a bolii.

Despre “variola maimuței”, experții spun că „transmiterea este necontrolată”! Homosexualii cresc rata de incidență a bolii.
evz.ro

“Variola maimuței va face ravagii în următoarele luni”.

Potrivit experților, numărul cazurilor de variola maimuței nu se va stabiliza cel puțin în următoarele 4 – 6 luni de acum înainte.

Explicații, mai detaliate, ale oamenilor de știință

Oamenii de știință, care sfătuiesc Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cu privire la variola maimuței, spun că se reduce perioada de oprire a  răspândirii bolii, cazurile dublându-se la fiecare 2 săptămâni, ceea ce ar însemna că va fi nevoie de câteva luni pentru ca epidemia să atingă punctul maxim.

Până la data de 02.08.2022, OMS Europa a prognozat că vor fi înregistrate puțin peste 27.000 de cazuri de variola maimuței în 88 de țări, față de 17.800 de cazuri în aproape 70 de țări la ultima numărătoare.

După această dată, previziunile  sunt greu de făcut, dar este probabil să existe o transmitere susținută timp de mai multe luni și posibil mai mult, potrivit declarațiilor oamenilor de știință.

Anne Rimoin, profesor de epidemiologie la Universitatea din California, Los Angeles și  membră a Comitetului de Experți al OMS privind variola maimuței, a declarat, potrivit stiripesurse.com:

  • „Trebuie să ne punem în fața acestei situații”.
  • „Este clar că fereastra de oportunitate pentru a face acest lucru se închide”.

Comitetul de Experți al OMS Europa privind variola maimuței s-a reunit săptămâna trecută pentru a stabili dacă epidemia constituie o urgență de sănătate globală. Desi la reuniunea respectivă, majoritatea membrilor Comitetului a votat împotriva acestei măsuri, într-o mișcare fără precedent, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat, oricum, urgență.

Experții în sănătate mondială atenționează că acțiunile trebuie să fie urgente, inclusiv:

  • creșterea vaccinării
  • testarea
  • izolarea celor infectați
  • urmărirea contactelor

Antoine Flahault, director al Institutului de Sănătate Globală de la Universitatea din Geneva, care prezidează grupul consultativ al OMS Europa a declarat că „transmiterea este în mod clar necontrolată”.

Un profesor de la Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra, Jimmy Whitworth, a declarat că se așteaptă ca numărul cazurilor să nu se stabilizeze cel puțin în următoarele 4 – 6 luni sau până când cei cu cel mai mare risc de infectare vor fi fie vaccinați, fie infectați.

În Marea Britanie, organizațiile de sănătate sexuală au estimat recent că ar putea fi vorba de aproximativ 125.000 de persoane.

Timp de decenii, în unele părți ale Africii, “variola maimuței” a fost o problemă de sănătate publică neglijată, dar în luna Mai 2022 au început să fie raportate cazuri în afara țărilor în care boala este endemică. În actuala pandemie, au murit 5 persoane, toate în Africa.

De obicei, boala provoacă simptome ușoare până la moderate, inclusiv febră, oboseală și leziunile cutanate dureroase caracteristice, care se rezolvă în câteva săptămâni.

Incidența răspândirii „variolei maimuței”

În afara Africii, variola maimuței se răspândește mai ales la bărbații care fac sex cu bărbați, ceea ce pune în alertă clinicile de sănătate sexuală, explicația fiind aceea că homosexualii refuză să se protejeze și să se vaccineze.

Oamenii de știință spun că:

  • variola maimuței nu provoacă un număr mare de decese la nivel global, dar un virus neplăcut care își face loc în noi populații este totuși o veste proastă.
  • transmiterea continuă ar putea duce la mutații care să facă virusul mai eficient în răspândirea la om.