Actual

Despăgubiri de 110.000 de euro pentru fosta președintă a AEP, Ana Maria Pătru. După ce a fost achitată, i se plătesc și salariile

Despăgubiri de 110.000 de euro pentru fosta președintă a AEP, Ana Maria Pătru. După ce a fost achitată, i se plătesc și salariile

Fosta președintă a AEP, Ana Maria Pătru a fost arestată preventiv în 2016 sub acuzația de spălare de bani și trafic de influență. După cinci ani a dat în judecată instituția pe care a condus-o și a solicitat drepturile bănești şi a câştigat. Ana Maria Pătru va încasa peste 110.000 de euro de la statul român. Decizia e definitivă.

Despăgubiri de 110.000 de euro pentru fosta președintă a AEP, Ana Maria Pătru

Ana Maria Pătru, fostă președintă a Autorității Electorale Permanente (AEP), a fost reținută cu trei săptămâni înainte de alegerile parlamentare din decembrie 2016.

Procurorii DNA au acuzat-o de două infracțiuni de spălare de bani și trei infracțiuni de trafic de influență. Anchetatorii susțineau că și-a cumpărat cu banii primiți un imobil și o mașină de lux.

Ea a fost achitată, în 2020, de Curtea de Apel București, după ce o decizie similară fusese luată și de judecătorii de la Tribunalul București.

La cinci ani după ce a plecat din fruntea AEP, Ana Maria Pătru a dat în judecată instituția pe care a condus-o și a solicitat drepturile bănești ca președintă a Autorității pentru perioada noiembrie 2016 – mai 2020, dar și pe cele în calitate de consilier parlamentar, tot în cadrul AEP, pentru intervalul mai 2020 – octombrie 2020.

Ana Maria Pătru susține că demisia sa este lovită de nulitate, fiind obținută fără consimțământul său

Ana Maria Pătru a transmis instanței că, după reținerea sa de procurorii DNA, nu a mai avut o altă sursă de venit, iar ea și copilul său s-au aflat „în întregime în întreținerea mamei și bunicii”. Fostă șefă a Autorității Electorale Permanente susține că demisia sa este lovită de nulitate, fiind obținută fără consimțământul său, „actul fiind impus prin abuz de putere de către procurorul șef al DNA Ploiești, Lucian Onea”.

Judecătorii au decis că Ana Maria Pătru are dreptul la salariile cuvenite în calitate de consilier parlamentar, suma pe care Autoritatea Electorală Permanentă trebuie să i-o plătească fiind de 546.900 de lei (aproximativ 110.000 de euro).

Dacă la prima instanță, fosta șefă AEP a câștigat drepturile și pentru calitatea de președinte al instituției, la recurs, acest capăt al acțiunii a fost respins.

AEP amână punerea în aplicare a deciziei, iar Ana Maria Pătru vrea să execute silit AEP

AEP a stabilit ca plățile către Ana Maria Pătru să fie făcute într-un interval de cinci ani. Însă fosta șefă a instituției vrea să încaseze suma integral, într-o singură tranșă, și cere executarea silită a instituției.

„Referitor la sumele care mi se cuvin legal din partea instituției pe care am condus-o aproximativ zece ani și pe care am adus-o la cele mai înalte standarde profesionale și internaționale, îmi sunt reținute ilegal de către funcționarii AEP care constat că nu au nicio pregătire juridică. Aceștia sunt într-o confuzie totală, argumentându-mi că ceea ce îmi datorează AEP sunt drepturi salariale și nu despăgubiri, așa cum în mod corect a constatat Curtea de Apel București”, a declarat Ana Maria Pătru pentru Europa Liberă.

Ea îl acuză pe actualul președinte al AEP, Florin Mitulețu-Buică, că se folosește de tot felul de „tertipuri” pentru a nu-i plăti despăgubirile care „i se cuvin”.