Actual

Desfiinţarea pensiilor speciale îi sperie pe judecători. Gabriela Baltag, printre cei 60 de judecătorii care solicită pensionarea

Desfiinţarea pensiilor speciale îi sperie pe judecători. Gabriela Baltag, printre cei 60 de judecătorii care solicită pensionarea

Judecătoarea Gabriela Baltag, membru al CSM, cere pensionarea, iar solicitarea ei va fi dezbătută în şedinţa din 3 noiembrie a Secţiei pentru judecători a CSM. Alţi 62 de magistraţi au depus cerere de pensionare, urmând ca şi situaţia lor să fie discutată.

Desfiinţarea pensiilor speciale îi sperie pe judecători. Gabriela Baltag, printre cei 60 de judecătorii care solicită pensionarea

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii va lua în dezbatere în şedinţa din 3 noiembrie cererile de pensionare depuse de 63 de judecători. Potrivit ordinii de zi a şedinţei, lista este deschisă de Gabriela Baltag, în prezent membru al CSM, urmată de patru judecători de la Instanţa supremă.

Gabriela Baltag s-a născut la 1 septembrie 1968, iar din 1 octombrie 1993 a intrat în sistem, ca judecător la Judecătoria Piatra Neamţ. Din noiembrie 2003 este judecător la Tribunalul Neamţ, iar în 2016 a devenit membru al CSM.

La ultimele alegeri, Baltag şi-a anunţat intenţia de a candida pentru funcţia de preşedinte al CSM, însă candidatura sa nu a fost aprobată de Secţia pentru judecători.

În trecut, Baltag a avut schimburi de replici cu preşedintele Klaus Iohannis, în momentul în care acesta participa la şedinţa de alegere a conducerii CSM.

Tot Gabriela Baltag i-a propus, în 2017, procurorului general Augustin Lazăr ca Parchetul General să preia ancheta privind înregistrările cu procurorul-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi. Atunci, în spațiul public a apărut o înregistrare audio din cadrul unei ședințe a procurorilor DNA, în care Laura Codruța Kovesi îi spune procurorului Jean Uncheșelu că își dorește să „decapeze” instituțional dosarul cu casele ca să ajungă la premier.

Tot în şedinţa din 3 noiembrie vor fi discutate şi „măsurile urgente ca urmare a destabilizării fără precedent a situaţiei resurselor umane la nivelul instanţelor judecătoreşti şi a limitării grave a independenţei judecătorului şi a dreptului de acces la justiţie, determinate de promovarea în spaţiul public a unor demersuri care afectează, în substanţă, statutul judecătorului”, potrivit Agerpres.

Acest val fără precedent de pensionări vine după ce în spaţiul public au fost relansate dezbaterile privind desfiinţarea acestor pensii speciale de care beneficiază şi magistraţii.

Pe 28 octombrie, Secţia pentru judecători a CSM îşi exprima „consternarea” faţă de redeschiderea la nivel public a problematicii privind anumite aspecte referitoare la statutul judecătorilor, cu referire la pensiile de serviciu ale magistraţilor.

Kelemen Hunor: Ok, vrei să ieşi la pensie la 50 de ani, după 25 de ani, du-te, dar pensia de serviciu o primeşti la 65 de ani

Pe 25 octombrie, liderul UDMR, Kelemen Hunor, declara la TVR Info că „există o încurcătură” în privinţa pensiilor numite pensii speciale.

„Şi aici suntem într-o încurcătură că noi, cu pensiile publice, din sistemul public, ne încadrăm în limita de 9,4%, şi nu ne încadrăm dacă punem la cheltuielile cu pensiile acele pensii de serviciu. Şi aici există în acest moment o discuţie, inclusiv o consultanţă cu Banca Mondială, şi trebuie să găsim o soluţie pentru acest sector fiindcă, până la urmă, principiul contributivităţii trebuie respectat. Pe de altă parte, nu ai voie să dai această pensie înainte de vârsta de pensionare. Ok, vrei să ieşi la pensie la 50 de ani, după 25 de ani, du-te, dar pensia de serviciu o primeşti la 65 de ani. E iarăşi un principiu: nu poţi să iei şi pensia de serviciu la 50 de ani şi după aia să lucrezi în continuare marea majoritate a lor la stat. În al treilea rând, nu poate să fie pensia mai mare decât salariul, şi aici vorbim în primul rând de o parte dintre magistraţi. Ei au pensia mai mare decât salariul”, a detaliat Kelemen Hunor.