Sub titlul „Balcanicii – turiştii noştri veseli”, Athens Voice prezintă o descriere destul de acidă a profilului turiștilor români care ajung în această periodă pe țărmurile Eladei. După o descriere tăioasă, autorul articolului, în final, îşi exprimă recunoştinţa pentru prezenţa lor salvatoare pentru turismul din nordul Greciei.
„Puţinii români care îşi fac acum vacanţele în Thassos au toate caracteristicile turistului balcanic mediu: bani puţini, multe provizii încărcate în portbagaje, multă voie bună şi un fel de recunoştinţă pentru norocul sau viaţa care le-a permis şi anul acesta, în ciuda greutăţilor, să se afle câteva zile la malul mării. Copiii lor fac ture prin apă entuziasmaţi, se joacă cu găletuşele, mănâncă ascultători chipsurile pe care părinţii le scot, deloc discret, din genţile uriaşe de plajă la toate beach-barurile din insulă. La beach baruri părinţi comandă doar cafele şi bere – mâncarea o aduc de obicei cu ei, dacă vin pentru o vacanţă scurtă de trei zile sau o cumpără de la supermarket. Preţurile, chiar şi la supermarket li se par astronomice pentru că alimentele de bază sunt mult mai ieftine în Bulgaria, România şi Serbia”, scrie Athens Voice.
Dezaprobând obiceiul turiştilor din Balcani de a lăsa gunoaie pe plajă, autoarea articolului constată că „în ciuda indiferenţei lor pentru curăţenia plajelor”, „veselia pe care o emană îi face deosebit de populari” în regiune.
Remintim că condiţiile de intrare a turiştilor în Republica Elenă prin punctul de frontieră de la Kulata – Promachonas, în conformitate cu informaţiile de ultimă oră publicate de autorităţile elene pe site-ul travel.gov.gr, au fost modificate. Termenul de la care se aplică obligativitatea prezentării testului molecular negativ pentru infecţia cu COVID-19 a fost schimbat.
Astfel, deşi iniţial autorităţile elene au comunicat că această condiţie se aplică începând cu data de 15 iulie, ora 06,00, conform informaţiilor comunicate public în cursul zilei de marţi, termenul a fost devansat, respectiv 15 iulie, ora 00,01. MAE reaminteşte că testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie emise în limba engleză şi să conţină numele şi prenumele persoanei testate, precum şi seria şi numărul cărţii de identitate sau ale paşaportului persoanei respective.