Cu trei săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, omul de afaceri rus Roman Abramovici a transferat averi uriașe către anumite fonduri fiduciare, susțin documente care au făcut obiectul unor scurgeri de informații. Despre ce este vorba mai exact, în continuare.
Descoperirea momentului. S-a aflat cum și-a salvat o uriașă parte din avere Roman Abramovici înainte de începerea războiului
Documente secrete susțin că Roman Abramovici a transferat bunuri de un miliard de dolari copiilor săi înainte de invazia din Ucraina. Mai exact, înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, omul de afaceri rus Roman Abramovici a transferat o avere uriașă către fondurile fiduciare ale copiilor săi, susțin documente care au făcut obiectul unor scurgeri de informații.
Omul de afaceri rus Roman Abramovici a transferat o parte semnificativă din banii agonisiți către fondurile fiduciare ale copiilor săi cu aproximativ trei săptămâni înainte de începerea conflictului cu Ucraina. Această afirmație a fost făcută într-un reportaj exclusiv vineri, 6 ianuarie 2023, de ziarul The Guardian pe site-ul său.
Acesta a citat o sursă anonimă care a pus la dispoziția publicației o mare cantitate de documente scurse de la compania cipriotă MeritServus. Această companie este specializată în înregistrarea de societăți offshore și fonduri fiduciare.
Potrivit publicației citate, în total, Abramovici a transferat celor șapte copii ai săi active în valoare de cel puțin 4 miliarde de dolari, inclusiv proprietăți imobiliare, avioane private, elicoptere și iahturi.
Abramovici ar fi mutat aceste active în momentul în care guvernele occidentale au avertizat că vor impune sancțiuni împotriva reprezentanților întreprinderilor rusești în cazul unui conflict în Ucraina.
The Guardian menționaează că FBI a raportat anterior că Abramovici a schimbat beneficiarii finali ai două dintre fundațiile sale. Publicația a precizat că, după publicarea de noi date privind fondurile din UE, ar putea fi necesară o discuție privind necesitatea de a îngheța activele copiilor lui Abramovici.
În UE și în Marea Britanie, antreprenorul a căzut sub incidența sancțiunilor încă din martie 2022. El încearcă acum să le conteste, însă în SUA nu i s-au impus restricții. Experții intervievați de agenția de știri au declarat că acțiunile antreprenorului pot fi considerate intenționate, dar ar fi dificil să fie demonstrate ca fiind ilegale, după cum relatează și tass.ru.