Lifestyle

Descoperire uluitoare despre broccoli. Cercetătorii au dezvăluit ce efect are consumul acestei legume pentru organism

Descoperire uluitoare despre broccoli. Cercetătorii au dezvăluit ce efect are consumul acestei legume pentru organism

Broccoli, care conține mulți nutrienți și antioxidanți, își reconfirmă potențialul terapeutic. Într-adevăr, cercetătorii japonezi au arătat că un compus din broccoli poate avea efecte pozitive împotriva obezității.

Această descoperire deschide perspective promițătoare, având în vedere că obezitatea a devenit o provocare globală pentru sănătatea publică.

În 2014, Organizația Mondială a Sănătății a estimat că un miliard 900 de mii de adulți din lume sunt supraponderali, dintre care 600 ar fi obezi.1 În plus, acest număr alarmant s-ar fi dublat din 1980.

Cu alte cuvinte, aceste noi rezultate despre broccoli sunt fiind atent studiat de comunitatea științifică și organismul medical. Facem bilanțul acestui studiu publicat în revista Diabetes2.

O nouă abordare terapeutică împotriva obezității

Cercetătorii japonezi s-au interesat de un anumit compus din broccoli: glucorafanina. Au plecat de la ipoteza că această moleculă ar putea acționa într-o serie de reacții în organism: calea Nrf2.

Asociat cu activarea factorului celular Nrf2 (din factorul nuclear englezesc erythroid-2-related factor 2), această cale ar putea face posibilă combaterea obezității.

Aceasta este, în orice caz, ceea ce au relevat mai multe studii efectuate cu șoareci. Calea Nrf2 a făcut posibilă atenuarea obezității și, în același timp, limitarea rezistenței la insulină.

Acesta este motivul pentru care mai multe echipe de cercetare încearcă să găsească soluții pentru a provoca această serie de reacții și, astfel, pentru a combate obezitatea.

Datorită acestei noi abordări terapeutice, cercetătorii speră să poată reduce inflamația cronică care determină dezvoltarea obezității și să îmbunătățească echilibrul energetic al persoanelor cu obezitate.

Rezultate promițătoare ale consumului de suplimente de glucorafanină

Pentru a testa efectele glucorafaninei în broccoli, cercetătorii au completat șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi. Administrarea suplimentelor a arătat rezultate încurajatoare în reducerea obezității și steatozei hepatice, o afecțiune care poate apărea la persoanele diabetice, obeze sau alcoolice.

Oamenii de știință au dezvăluit că șoarecii cărora li s-au administrat suplimentele au avut niveluri plasmatice mai scăzute de lipopolizaharide, precum și o abundență mai mică a anumitor bacterii din microbiota intestinală.

Mai mult, glucorafanina pare să aibă o creștere a cheltuielilor energetice și expresia unor proteine, în timp ce glucorafanina pare să scadă expresia genelor lipogenice ale ficatului, a peroxidării lipidelor și a unor căi de semnalizare inflamatorie.

Astfel, datorită acestor acțiuni diferite, glucorafanina din broccoli ar putea modula și atenua obezitatea, rezistența la insulină și steatoza hepatică nealcoolică.

Aceste prime rezultate au fost comparate cu efectele suplimentării cu glucorafanină la șoareci la care calea Nrf2 a fost activată. Această comparație a confirmat că glucorafanina funcționează bine în această serie de reacții.

Deși sunt necesare studii suplimentare, glucorafanina din broccoli pare a fi un indiciu serios pentru inducerea căii Nrf2 și atenuarea obezității. Această nouă descoperire confirmă și interesul terapeutic al broccoli.

Pe de altă parte, tocmai din acest motiv au fost dezvoltate suplimente alimentare pe bază de broccoli. Aceste suplimente sunt formulate din extracte de broccoli standardizate în ingrediente active pentru a profita de virtuțile sale. Acesta este în special cazul formulei de glucozinolat de broccoli sulforafan.