Lifestyle

Descoperire revoluționară despre evoluția omului. Maimuțele au lăsat indicii uluitoare

Descoperire revoluționară despre evoluția omului. Maimuțele au lăsat indicii uluitoare
bradshawfoundation.com

Apariția lui Homo sapiens în Brazilia nu este chiar așa de timpurie pe cât se credea. Astfel, faptul că oamenii ar fi apărut în nord-estul Braziliei încă de acum 50.000 de ani a fost susținut de descoperirea a peste 800 de situri arheologice, numite generic Pedra Furada.

Siturile arheologice au oferit nu doar picturi rupestre vechi de circa 12.000 de ani, dar și unelte de piatră a căror vechime a fost estimată la circa 20.000-50.000 de ani. Se pare că asta ar fi schimbat radical concepțiile privitoare la expasiunea lui Homo sapiens, cu atât mai mult cu cât din Asia și Africa ar fi ajuns mai degrabă în Brazilia decât în Europa.

Totul a fost o pistă falsă

Potrivit cercetărilor, se pare că totul nu a fost decât o pistă falsă. Astfel, doi cercetători argentinieni, respectiv arheologul Agustin Agnolin și paleontologul Federico Agnolin, studiind tiparul comportamental al maimuțelor capucin, au observat că rocile folosite de maimuțele cu pricina pentru a sparge nuci și semințe sunt identice cu cele identificate în siturile de la Pedra Furada.

Artefactele sunt creații ale maimuțelor care spărgeau nuci

Făcând legătura cu faptul că nu există vetre de foc sau resturi alimentare care să trădeze prezență umană, cei doi specialiști (arheologul Agustin Agnolin și paleontologul Federico Agnolin) au concluzionat că așa numitele artefacte nu sunt, de fapt, decât creații ale maimuțelor care spărgeau nuci acum circa 50 de mii de ani.

În acest context:

  • Agustín M. Agnolín a declarat: „Rezultatul a fost surprinzător: nu a existat nicio diferență între presupusele instrumente umane de acum 50.000 de ani și cele produse de maimuțe astăzi”.
  • Federico L. Agnolín a declarat: „Studiul nostru arată că uneltele de la Pedra Furada și din alte situri din apropiere, din Brazilia nu au fost altceva decât produsul maimuțelor capucin care spărgeau nuci și pietre cu aproximativ 50.000 de ani înainte de prezent”.

Vechimea prezenței omului în Brazilia se confirmă

Ca urmare a studiului efectuat de cei doi cercetători, prezența umană în Brazilia rămâne confirmată în vechii parametri, adică acum 13.000-14.000 de ani. Iar, în ceea ce privesc maimuțele capucin și abilitatea lor de a folosi pietre pe post de unelte, ei bine, aici se pare că mai este de lucru pentru a identifica originile unui asemenea tipar comportamental, scrie science.org.