Lifestyle

Descoperire NASA: costumele spațiale pun viața astronauților în pericol

Descoperire NASA: costumele spațiale pun viața astronauților în pericol
playtech.ro

Conform celor declarate de NASA, costumele care le permit astronauților să se aventureze în afara Stației Spațiale Internaționale  sunt „nepotrivite”.

Declarația NASA are la bază dovezi potrivit cărora, în interiorul căștilor acestor costume se acumulează apă în exces, acest aspect reprezentând un potențial factor de risc și o amenințare pentru viața astronauților, la care aceștia au fost expuși în mod repetat.

Potrivit CBS, „unitățile de mobilitate extravehiculară ,(EMU)”, adică costumele masive și greoaie ale astronauților, nu vor fi eliminate complet, putând fi folosite în caz de urgență.

Managerul adjunct al programului stației spațiale de la Centrul Spațial Johnson, Dana Weigel, a transmis:

  • „Până ce nu vom înțelege mai bine factorii cauzali implicați în timpul ultimei activități extra-vehiculare, asociați cu aceste costume, activitățile de acest gen vor fi suspendate”
  • „Astfel, nu vom efectua nici o activitate planificată în afara stației până ce nu vom avea posibilitatea de a remedia aceste aspecte cu potențialul de a pune în pericol viața astronauților”

Când au apărut primele probleme la nivelul costumelor spațiale

Declararea costumelor astronauților ca fiind “nepotrivită”, a venit după ce câțiva astronauți au avut de-a face cu apa care le-a inundat costumele, încă din iulie  2013, când în timpul unei plimbări în spațiu, casca astronautului Agenției Spațiale Europene, Luca Parmitano, a fost inundată cu apă, fapt ce a determinat încheierea timpurie a explorării spațiale.

Ce pericol prezintă pătrunderea apei în cască

La momentul respectiv, astronautul Parmitano nu a fost rănit, dar NASA a declarat că s-a aflat într-un pericol real de înec cu „apa care îi acoperea ochii, nasul și urechile”. Tot NASA a transmis: „Comportamentul calm al astronautului în fața căștii sale umplute cu apă poate i-a salvat viața”.

Incidentul raportat în iulie 2013 a determinat NASA să facă investigații majore pentru a stabili sursa scurgerii. Astfel, o inspecție detaliată a evidențiat saboți într-o componentă care a deviat din greșeală apa într-o linie de aerisire care a permis pătrunderea în cască.

Ce măsuri a luat NASA

Dat fiind incidentul apărut, NASA a acționat în același timp pe 2 direcții:

  • a încercat să găsească soluții pentru rezolvarea problemelor apărute
  • a elaborat și implementat o procedură pentru a ajuta un călător în spațiu să se întoarcă la ecluza stației într-o situație de urgență similară

În prezent, NASA folosește niște bureți numiți „capsule absorbante/ HAP”, plasați în spatele căștii, al căror rol este acela de a absorbi orice exces de apă care ar putea intra în cască. De asemenea, a fost adăugat un tub de respirație separat, asemănător unui pai, pentru a asigura o alimentare neobstrucționată de aer, în caz de nevoie.

Totodată, recent, un alt tampon absorbant a fost adăugat pentru a forma un fel de baraj, împiedicând mișcarea apei către partea din față a căștii, a spus Weigel.

Pe parcursul unei plimbări în spațiu, astronauții raportează starea HAP-urilor

Alte cazuri similare

De la plimbarea în spațiu a lui Parmitano, când a fost identificată pătrunderea apei în cască,  astronautul NASA Kayla Barron a descoperit de curând, mai exact în data de 23 martie 2022, apă și în interiorul căștii astronautului german Matthias Maurer, după o ieșire în spațiu a acestuia.

Când casca a fost scoasă, echipajul a observat că:

  • aproximativ 50 % din vizor era acoperită cu o peliculă subțire de apă
  • absorbantul din spatele căștii era umed

Astfel, Barron a raportat:

  • „HAP-ul este puțin umed, dar cred că ar fi fost dificil de detectat printr-un capac de comunicare”
  • „Aproximativ, poate un cerc cu diametrul de opt până la 10 inci, o peliculă subțire de apă pe cască. Și există apă în orificiul de aerisire din spatele inelului de gât.”
  • „Este puțin dificil să judeci volumul, deoarece este răspândit pe partea din față a vizierei”
  • „În mare, un cerc cu diametrul de aproximativ 25 de centimetri, o peliculă fină de apă pe cască”. „Și mai este apă și în orificiul de aerisire din spatele inelului de la gât.”

Până în prezent, oficialitățile „nu au găsit nimic neobișnuit” la bordul stației spațiale și așteaptă să inspecteze costumul lui Maurer, care va reveni înapoi pe Pământ la bordul capsulei SpaceX, în luna iulie 2022.