Pe lotul Ploiești- Buzău al A7 a fost găsit un mormânt din secolului V e.n., de pe vremea când regiunea se afla sub stăpânirea hunilor.
Mormântul conține nu mai puțin de 100 de artefacte de aur, de la arme, obiecte aurite și bijuterii de aur cu pietre prețioase. Potrivit informațiilor oferite de dr. Silviu Ene de la Institutul de de Arheologie Vasile Pârvan, cel care are grijă de cercetările asupra osemintelor și artefactelor găsite pe lotul Ploiești-Buzău al A7, în timpul lucrărilor pe autostradă au fost găsite patru situri arheologice.
„A fost descoperit și capul și o parte din cal”
„Este vorba de un mormânt de mare importanță, pentru că în afară de inventatul variat, a fost descoperit la un sit alături de alte 900 de elemente arheologice, cum ar fi gropi, așezări și morminte. (…)
E un mormânt de călăreț, inclusiv a fost descoperit și capul și o parte din cal, avea și o sabie langă, aurită, un pumnal decorat tot cu aur, la picioare avea și un cazan de bronz și tolbă cu săgeți, pe față avea o mască de aur”, a menționat specialistul. Mormântul războinicului de înalt rang datează din perioada sfârșitului de secol IV și prima jumătate a secolului V.
„Unele piese știm să le încadrăm în epocă, altele sunt descoperiri unicat în acest moment”
Despre acest loc unde războinicul și calul său își dorm somnul de veci a vorbit și directorul adjunct al Institutului de Arheologie Vasile Pârvan, care susține că este o descoperire foarte importantă pentru România.
”Este o descoperire de excepție, un mormânt de om de vază, îngropat cu toate însemnele sociale pe care le avea la momentul respectiv. Unele piese știm să le încadrăm în epocă, altele sunt descoperiri unicat în acest moment”, susține dr. Radu Băjenaru, director adjunct la Institutul de arheologie Vasile Pârvan.
Oasele și artefactele vor fi expuse publicului peste șase luni
Potrivit informațiilor oferite și de Gabriel Staicut, arheolog la Muzeul Județean din Buzău, hunii apreciau foarte mult aurul, de aceea obiectele pe care le realizau le puneau în mormintele princiare.
Pentru a scoate la lumină acest mormânt s-a săpat până târziu în noapte, la lumina lămpașelor. În următoarele șase luni, oasele și artefactele vor fi curățate, investigate, apoi vor putea fi expuse publicului.