Actual Lifestyle

Descoperire fascinantă după ce cel mai mare fluviu al Italiei a secat. Foto

Descoperire fascinantă după ce cel mai mare fluviu al Italiei a secat. Foto
sciencealert.com

Naufragiul unei barje din Al Doilea Război Mondial, care s-a scufundat în 1943, a ieșit la suprafață după ce cel mai mare fluviu al Italiei a atins niveluri scăzute în timpul secetei.

O secetă nemaiîntâlnită care afectează cel mai mare râu al Italiei a scos la lumină un naufragiu din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Râul Po curge 650 de km din Alpii Cottieni pentru a se vărsa în Marea Adriatică. În prezent, se confruntă cu cea mai mare secetă din ultimii 70 de ani, care a făcut ca o navă scufundată de zeci de ani să reapară la suprafață.

Zibello, o barjă de 50 de metri care a transportat lemn în al Doilea Război Mondial și s-a scufundat în 1943, este de obicei ascunsă sub apele fluviului Po, relatează Associated Press. Acum, nivelul apei este atât de scăzut încât epava este vizibilă pentru privitori.

sciencealert.com

„Este prima dată când putem vedea această barjă”, a declarat ciclistul amator Raffaele Vezzali pentru AP dintr-un parc din apropierea satului Gualtieri.

Alessio Bonin a fotografiat epava cu drona sa. A spus pentru The Guardian că a fost o priveliște uimitoare.

„În ultimii ani se putea vedea prova ambarcațiunii, așa că știam că se află acolo, dar să vedem nava atât de expusă în martie, când în esență era încă iarnă, a fost foarte dramatic”, a spus Bonin. „Nu am văzut niciodată o asemenea secetă în această perioadă a anului – principala noastră grijă era odinioară inundarea râului nostru, acum ne facem griji că va dispărea”.

O serie de factori stimulați de schimbările climatice contribuie la secetă. AP raportează că nordul Italiei nu a văzut ploaie de mai mult de 110 zile, căderile de zăpadă au scăzut cu 70% în acest an, iar temperaturile peste medie topesc zăpada și ghețarii din Alpii din jur, furându-i rezervoarele sale de apă pentru vară.

Meuccio Berselli, secretarul general al Autorității Bazinului Râului Po, a declarat pentru AP că într-un sat de pe malul râului numit Boretto, debitul râului măsoară de obicei 1.800.000 de litri pe secundă. Acum, este de doar 300.000 de litri pe secundă.

Seceta amenință aprovizionarea cu apă potabilă, irigarea pentru agricultură în regiunea cea mai intens cultivată a Italiei, precum și centralele hidroelectrice pentru producerea de energie, relatează AP.