Cercetătorii străini au fost impresionați de o descoperire recentă făcută în România. Această descoperire constă într-un adăpost al vânătorilor de mamut, o structură despre care nu se știa că exista până acum.
Muzeul de Istorie din Botoșani găzduiește o atracție remarcabilă: cea mai veche așezare umană descoperită vreodată în România. Această descoperire impresionantă datează de acum peste 40.000 de ani și reprezintă locul în care vânătorii de mamut își găseau adăpostul.
Cum se vânau mamuții
Mamuții, strămoșii elefanților actuali, au avut originea în Africa cu aproximativ 60 de milioane de ani în urmă. În ceea ce privește locuințele vânătorilor de mamut, acestea erau construite utilizând bolovani și oase imense provenite de la mamuți. Vânătorii se adăposteau sub aceste structuri alcătuite din resturile acestor animale, iar ca acoperiș foloseau blănuri provenite tot de la mamuți. Oamenii preistorici vânau mamuți cu ajutorul unor lance groase din lemn. Pe lângă mamuți, ei vânau și cerbi mari.
Potrivit specialiștilor, principalul ocuparea a acestor oameni preistorici era vânătoarea, dar se mai ocupau și de alte activități cum ar fi pescuitul. Pe terenul de la descoperirea a fost găsit unelte de prelucrare din silex, cum ar fi nucleele, precum și resturi ale acestor unelte, cum ar fi cuțite și vârfuri de săgeți și lănci folosite în vânătoare.
„Printre preocupările lor principale era vânătoarea. La faţa locului au fost descoperite nuclee, deşeuri de prelucrare după unelte din silex, cuţitele vremii sau vârfuri de săgeată şi lănci cu care mergeau la vânătoare. Cunoaştem că se ocupau şi cu pescuitul sau culesul”, a precizat Adela Kovacs, muzeograf la Muzeul de Istorie Judeţean Botoşani.
Descoperire unică în Europa de Sud-Est
Așezarea vânătorilor de mamut din Ripiceni a inclus, conform cercetărilor arheologice, nu doar locuințe individuale, ci a fost o așezare de mari dimensiuni. Această descoperire este considerată unică în sud-estul Europei. Una dintre aspectele remarcabile ale acestei descoperiri sunt fildeșii găsiți acolo, care au fascinat cercetătorii străini. Starea de conservare a fildeșilor este remarcabilă, fiind chiar mai bine păstrați decât cei găsiți în cadrul unor muzee celebre din SUA, potrivit Playtech.
„La Ripiceni au fost descoperite numeroase resturi de mamut. Se spune că sunt cele mai multe din zonele învecinate și chiar din România. În orice caz, fildeşii sunt impresionanţi. Au venit oameni din străinătate şi au văzut fildeşul de la muzeul de arheologie din Săveni, şi au spus că nici la celebra Mamoth Cave din Statele Unite, nu au mai văzut un fildeş atât de mare şi de bine păstrat, ca acesta”, a explicat muzeograful Emil Caranica de la Muzeul din Săveni.