Lifestyle

Descoperire de proporții: A fost stabilită conexiuna între creier şi sistemul imunitar

Descoperire de proporții: A fost stabilită conexiuna între creier şi sistemul imunitar

O descoperire de ultim moment dă peste cap cercetările din medicina ultimelor decenii. Oamenii de ştiinţă au găsit o conexiune directă între creier şi sistemul imunitar. Cercetarea ar putea fi una foarte bună pentru specialiștii care încearcă să dezvolte tratamente pentru scleroză multiplă sau Alzheimer.

Pare de necrezut că după secole de disecţie, un sistem de vase limfatice a reuşit să rămână nedetectat. Profesorul Jonathan Kipnis susţine că exact asta s-ar fi întâmplat.

Am perceput-o întotdeauna ca fiind ceva ezoteric ce nu poate fi studiat

„Schimbă în totalitate felul în care percepem interacţiunea neuro-imunitară”, spune Kipnis. ”Am perceput-o întotdeauna ca fiind ceva ezoteric ce nu poate fi studiat. Acum putem însă să punem întrebări legate de mecanism”, a adăugat el.

Scleroza multiplă este boala în care sistemul imunitar atacă creierul, motivele fiind însă prea puţin cunoscute. Oportunitatea de a  studia vasele limfatice care fac legătura între creier şi sistemul imunitar ne-ar putea să înţelegem cum au loc aceste atacuri şi cum le-am putea opri. Cauzele declanşării bolii Alzheimer sunt cu atât mai puţin cunoscute, dar se crede că tot sistemul imunitar ar fi la origine.

Dr. Antoine Louveau a descoperit conexiunea dintre creier și sistemul imunitar

„Credem că aceste vase ar putea avea un rol major în cazul oricărei boli neurologice cu o componentă imunitară”, spune cercetătorul.

Descoperirea aceste conexiuni a avut loc în momentul în care doctorul Antoine Louveau, un cercetător din laboratorul lui Kipnis, a pus membranele care acoperă creierul unui şoarece, cunoscut drept meninge, la microscop şi a observat modele lineare ale celulelor imunitare T. Cercetările ulterioare au arătat că reţeaua ”pare să pornească de la ambii ochi, trecând peste bulbul olfactiv înainte de a se alinia adiacent cu sinusurile”, potrivit IFLScience.