Încă din zorii zilei de luni, Procurorii DIICOT și polițiștii au descins la clanul Cordunenilor, din Iași, unde au loc 42 de percheziții , în două dosare în care sunt implicați membri ai grupării interlope. Mai exact, sunt vizate două grupări ale clanului Cordunenilor.
Descinderi în forță la clanul Cordunenilor ieșeni. Ce a căutat DIICOT în 42 de percheziții la grupările infracționale organizate
În dimneața zilei de 31 octombrie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Iași, împreună cu procurorii DIICOT – S.T. Iași, efectuează 42 de percheziții, în vederea destructurării a două grupări infracționale organizate, specializate în acordarea de bani cu camătă, după cum a transmis pentru Infoactual, Ioana-Laura Bîlea, agent principal de poliţie.
Anchetatorii au indicii care atestă că 50 de oameni de afaceri din Moldova au luat bani cu împrumut, dobânzile fiind cuprinse între 20 și 400%. Pentru a-i convinge pe cei împrumutați să le dea banii și dobânzile, cămătarii i-ar fi amenințat, iar pe unii se pare că i-ar fi sechestrat și lovit. Ancheta urmează să dovedească adevărul faptelor pentru că nimic din ce este ascuns nu rămâne ascuns la nesfârșit.
Istoricul faptelor
Din probatoriile administrate, potrivit oamenilor legii ieșeni, a rezultat faptul că, la începutul anului 2021, în municipiul Iași, s-ar fi constituit două grupări infracționale organizate, în scopul acordării de împrumuturi bănești, cu camătă cuprinsă între 20 și 120%, uneori camăta ajungând la 400%.
Membrii celor două grupări infracționale organizate ar fi acordat împrumuturi cu camătă doar acelor persoane despre care ar fi avut informații că sunt solvabile. Astfel, următoarele categorii de persoane s-ar fi împrumutat de la membrii celor două grupuri infracționale organizate: persoane care ar deține imobile, persoane care ar avea diverse afaceri, împătimiți ai jocurilor de noroc, persoane care ar lucra în instituții publice și persoane care ar săvârși diverse infracțiuni.
După identificarea persoanelor pretabile acordării de împrumuturi, membrii grupării le-ar fi verificat prin diverse legături, în ceea ce privește posibilitatea acestora de a returna împrumuturile sau posibilitatea obținerii unor importante suprafețe de teren.
În vederea realizării acestui scop, membrii grupului infracțional organizat ar fi acordat, ca îndeletnicire, fără a fi autorizați în condițiile legii, împrumuturi cu dobânzi semnificative, fiind identificate peste 50 de persoane vătămate.
Un plan bine pus la punct
După acordarea împrumuturilor, membrii celor două grupări infracționale ar fi început să pună presiune asupra persoanelor vătămate, în scopul recuperării sumelor împrumutate și a cametelor, ar fi recurs la amenințări cu acte de violență sau la lipsiri de libertate.
Pentru a da o aparență de legalitate a împrumuturilor, membrii grupării infracționale ar fi determinat persoanele vătămate să încheie inițial contracte de împrumut, în care era trecută suma împrumutată și camăta, iar ulterior ar fi încheiat contracte de dare în plată, prin care ar fi intrat în posesia unor suprafețe importante de teren, a căror valoare depășeau și de 10 ori valoarea împrumutului acordat.
Acțiunea a fost posibilă cu ajutorul mai multor diviziuni de specialitate și conexe din întrega țară, se arată în comunicatul media emis spre difuzare redacției noastre.
La închiderea ediției se știa că anchetatorii au găsit deja sume importante de bani la locuințele percheziționate.