Dacă este luni dimineață, oamenii legii români au pornit în căutarea infractorilor cu descinderi în forță la mai multe locații din câteva județe, pe principiul dacă încep de luni, o să le meargă bine toată săptămâna. Și nu ar fi prima dată.
Descinderi în forță. 80 de percheziții în țară la persoane suspectate de contrabandă, trafic de migranți ucraineni, deținere de droguri. VIDEO
Procurorii DIICOT Suceava au organizat la prima oră a zilei de luni (14 noiembrie 2022) dimineață, percheziții în mai multe județe din țară. Sunt vizate persoane bănuite de contrabandă cu țigări, infracţiuni de corupţie ori deținere de droguri. Descinderile au legătură inclusiv cu refugiați ucrainieni care ar fi încercat să treacă granița ilegal.
Despre ce este vorba mai exact, ni se spune în comunicatul oficial al DIICOT, care din câte am înțeles de mai mult timp era cu ochii pe un grup infracțional bine organizat, unde fiecare membru știa care îi este rolul și locul.
”Începând cu luna noiembrie 2021, mai mulți cetățeni români au constituit un grup infracțional organizat ce a avut ca scop traficarea de țigarete de proveniență extracomunitară, precum şi deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător, activităţi care s-au derulat cu precădere pe raza județelor Bihor, Suceava, Maramureș și Mehedinți.”
În acest context, este evident faptul că anchetatorii au descoperit și alte fapte comise în legătură cu acuzațiile deja formulate, respectiv infracțiuni la regimul circulației, deținere de droguri de risc pentru consum propriu sau dare și luare de mită.
Sunt anchetați în acest caz și ucrainenii care au trecut ilegal granița română penntru a fugi de legea prin care automat trebuiau să lupte pe frontul de război deschis în propria lor țară natală.
”De asemenea, în prezenta cauză se efectuează urmărirea penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți, faptă comisă în contextul declanșării și desfășurării conflictului armat din Ucraina. În condițiile în care autoritățile ucrainene au introdus măsuri restrictive de circulație față de cetățenii proprii, unii dintre aceștia au încercat să treacă în mod fraudulos frontiera de stat cu România”, susțin procurorii.
Acțiunea în curs de desfășurare este realizată cu sprijinul polițiștilor de combatere a criminalității organizate din Iași, Bacău, Bihor, Cluj, Craiova, Maramureș, Covasna, Mehedinți și Gorj. La acțiune participă și polițiștii din serviciile de investigare a criminalității economice din Bihor, Satu Mare și Bistrița-Năsăud, precizează același comunicat media.