Actual Lifestyle

Descindere la „Fata Morgana” a clanului Dodon. Reporterii au aflat că sătenilor li s-a interzis să mai treacă la Nistru

Descindere la „Fata Morgana” a clanului Dodon. Reporterii au aflat că sătenilor li s-a interzis să mai treacă la Nistru

Iată că fata Morgana chiar există. Ne-o demonstrează, în realitate, vila superbă a familiei Dodon. Dar cum legenda spune că este o iluzie optică, probabil că aceasta a încercat să demonstreze și cumnatul fostului președinte al Republicii Moldova când a fost prins cu ”foaia” în gură și se jură că nu… Însă, la 24 mai, procurorii moldoveni au descins și aici, la pensiunea „Fata Morgana”.

Descindere la „Fata Morgana” a clanului Dodon. Reporterii au aflat că sătenilor li s-a interzis să mai treacă la Nistru

Molovata este satul de baștină al fostei prime doamne, Galina Dodon, și, respectiv, al fratelui său, Petru Merineanu, Aici se află frumoasa pensiune cu nume predestinat ”Fata Morgana”. Ea desparte două lumi, una plină de lux și opulență, alta, situată în cealaltă extremă, cu sărăcie lucie, magazine cu produse alimentare modeste pe rafturi și insuficiente, de cele mai multe ori.

La începutul lunii iunie, publicația „Ziarul de gardă” de la Chișinău – zdg.md – a publicat un amplu reportaj cu acestă temă, pornind de la ideea că pensiunea dată este cea care a făcut obiectul actului de proprietate, pe care cumnatul lui Dodon, aflat în închisoare acum, s-a spus că a încercat să îl mănânce atunci când au intrat mascații peste el.

Petru Merineanu, fratele Galinei Dodon, soția fostului președinte, a rămas în penitenciar, în timp ce cumnatul lui, respectiv Igor Dodon, este acasă, dar în arest la domiciliu.

Între poveste și realitate

Jurnaliștii de la Chișinău, specializați în anchete de investigații, au descins la fața locului și au vorbit cu muncitorii, dar și cu localnicii, ceea ce se poate vedea și în filmarea care însoțește acest articol. Ca de obicei, muncitorii s-au eschivat, nu au recunoscut nimic, de teama evidentă că își vor pierde lucrul care le asigură pâinea cea de toate zilele. În schimb, locuitorii din apropierea pensiunii au spus tot ce știu și au povestit de durerea pe care o au în suflet, de când s-a schimbat proprietarul și au început lucrările de renovare, construcție și reconstrucție.

Oamenii din localitate vorbesc despre faptul că, în curând, pensiunea trebuia să își redeschidă porțile pentru public, administrația fiind în căutare de bucătari pentru restaurantul construit recent, chiar în apropiere de apele râului, scrie zgd. Proiectul nou include, pe lângă pensiune, și un restaurant cu o sută de locuri.

Pensiunea ,,Fata Morgana” este situată în satul Molovata, raionul Dubăsari, aflat pe malul drept al râului Nistru. Stațiunea este situată la o depărtare de 27 km față de orășelul Criuleni și 55 km depărtarea de orașul Chișinău, 30 km de orașul Orhei. Conform vechilor legende, „Fata Morgana” înseamnă miraj și miracol. Exact aceste senzații le simți când ajungi la pensiunea cu același nume situată pe un urcuș de stâncă, cu vederea bătrânului Nistru în față și splendoarea codrilor Orheiului în spate. Aici îți vei satisface setea de frumos, adrenalină și pofta de specialități gastronomice tipice zonei. Așa sună prezentarea din internet.

Rezervările le puteți face pe pagina de Facebook”, se arăta într-un anunț postat în internet, în anul 2021. Acum pagina nu se deschide, ceea ce atestă că schimbarea a avut loc, un nou proprietar a preluat pensiunea și totul este în reconstrucție de atunci și până astăzi, inclusiv pagina oficială de promovare.

Revenind la zilele noastre, sătenii au povestit reporterilor zdg că Merineanu, înainte de a fi arestat putea fi văzut aproape zilnic la pensiunea din satul său de baștină, Molovata. Unii spun că și Igor Dodon, fostul președinte, a fost văzut acolo și nu o singură dată.

Schimbarea și atestarea juridică

Oficial, potrivit datelor cadastrale, care pot fi găsite, cu ușurință pe Internet,  pensiunea „Fata Morgana” aparține firmei „Artic Nova” SRL, unde Petru Merineanu figurează în calitate de fondator și administrator.

Datele de la Cadastru arată că terenul și cele trei căsuțe cu două niveluri au fost vândute de fostul proprietar, Anatolie Crețu, firmei „Artic Nova” SRL, în mai 2021, date înregistrate la Cadastru în luna iunie, același an. Ulterior, firma a vândut proprietatea cumnatului fostului președinte.  Construcția a fost trecută la Cadastru pe numele noului proprietar abia în februarie 2022. Și aceasta pentru că vechea clădire a fost demolată, iar în locul ei a fost construită și amenajată una nouă, potrivit zgd.

Dacă muncitorii găsiți pe teritoriul pensiunii au fost laconici, după cum povestește reporterul zdg, un localnic întâlnit în preajmă a spus că atât Merineanu, cât și Dodon erau văzuți des pe drumul care duce spre pensiune.

Anatol Crețu era aici stăpân. Poate ar fi vândut-o. Dar el era cândva aici stăpân. De fapt, cândva se spunea că nu el este stăpân, dar o africancă. Pe el (Petru Merineanu – n.r.) prin sat îl văd, dar aici nu l-am văzut de mult. Ei trec des pe aici. Și Dodon a trecut pe aici, și nu o singură dată”, a spus un localnic din Molovata, reporterilor din Chișinău.

O săteancă a povestit că toți locuitorii zonei așteptau cu interes să se redeschidă pensiunea, dar s-a întâmplat ”scârba” (supărarea) asta, cu referire la arestarea noului proprietar al „Fetei Morgana”.

Pentru oamenii locului, pensiunea este o bucurie pentru că, în trecut, ea aducea mulți vizitatori și turiști, din toată lumea, având inclusiv pagini specializate de petrecere a timpului liber și vacan țelor, inclusiv în limba engleză (acestea pot fi găsite și acum, deoarece nu au fost șterse din sistemul informatic).

Se spunea că degrabă acolo trebuia să deschidă, să taie panglica roșie. Dar s-o întâmplat scârba asta. Cu două săptămâni în urmă, a intrat o doamnă de la administrație, dar nu a spus de-a cui e, și căuta femei la lucru. Îi trebuiau bucătari, dar nu cu grad mare, că cei calificați vor veni de la Chișinău. Îi trebuiau așa mai prostîe (simpli – n.r.), care să curețe ceapă, cartofi, să spele podele. Acolo va fi un restaurant cu 100 de locuri. Lumea care trăiește mai aproape (de pensiune – n.r.) spune că Dodon a cumpărat. Ca să nu bată tare la ochi, l-o pus pe cumnat. Se spune că un milion a dat (de euro – n.r.)”, a zis femeia jurnaliștilor, la fața locului.

Mai mulți localnici au confirmat zdg că, până a fi arestat, Petru Merineanu putea fi văzut zilnic la pensiune. „Eu am lucrat acolo. Acum sunt la pensie. Într-un moment, am aflat că a vândut. M-am mirat cum domnul Anatol a putut să vândă. Tare mult a muncit. El trăiește acum la Mărcăuți. L-am întrebat de câteva ori de ce a vândut și a mârâit puțin și nu a spus. (…) Da, Merineanu acolo e șef. În toată ziua era acolo. El și cu soția Larisa”, susține femeia, citată.

Da, anul trecut au cumpărat-o aceștia a lui Dodon…cumnatul lui”, a completat o altă femeie, care poate fi văzută în filmarea dată. Cu durere în sulflet, o altă femeie s-a arătat revoltată de faptul că, după ce pensiunea „Fata Morgana” a fost cumpărată de Merineanu, sătenii nu mai au acces la Nistru. ”Acolo a fost foarte frumos. Dar de anul trecut…de când au cumpărat ei, s-a stricat totul. Acolo mergea lumea să se odihnească, era și bazin gratis. Deja nu avem acces la Nistru, să ne spălăm picioarele”, a mărturisit femeia, în același context.

Părerile în privința proprietarului, dacă este Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova, sau nu, sunt împărțite. Unii cred că da, în timp ce alții spun că ba.

În cadrul perchezițiilor efectuate de procurori marți, 24 mai, de la domiciliul fostului președinte Igor Dodon au fost ridicate mai multe obiecte, acte și sume de bani. Printre acestea, se numără și o recipisă care demonstra că soția lui Igor Dodon, Galina Dodon, a oferit o arvună de 25 de mii de euro, pentru achiziționarea utilajelor profesioniste de bucătărie, inclusiv aragaz și cuptor cu aburi. Juridic, familia Dodon a reușit să aducă o justificare a acestei hârtii.

Într-un mesaj pe pagina socializare, postat chiar în ziua reținerii, Igor Dodon a precizat că banii au fost obținuți prin muncă legală, deoarece cumnatul său a muncit mai mult de 20 de ani în afara țării, și-a vândut apartamentul din Moscova și a lansat o afacere în satul natal, „creând astfel câteva zeci de locuri de muncă”. Acesta a mai subliniat că el și soția nu dețin imobile în localitatea Molovata. Cu toate acestea, Molovata a fost și rămâne locul de suflet al celor doi, mărturie fiind și imaginea de mai jos.

Foto: casamaremd (deschidere)/zgd (interior)