Actual

Deschideți ușa! Suntem noi, recenzorii. Din 31 mai, bate recensământul la ușa noastră

Deschideți ușa! Suntem noi, recenzorii. Din 31 mai, bate recensământul la ușa noastră

Este oficial. Din 31 mai 2022, recenzorii pornesc munca în teren. Vor bate la fiecare ușă, pentru a afla cine, cum și mai ales, dacă s-au autorecenzat.

Deschideți ușa! Suntem noi, recenzorii. Din 31 mai, bate recensământul la ușa noastră

Până acum, aproape 47 la sută din populația țintă s-a autorecenzat. Potrivit informațiilor transmise de Institutul Național de Statistică (INS), recenzorii pornesc la drum chiar de marți, 31 mai, iar datele vor fi colectate de la toate persoanele.

Pe 31 mai 2022, începe etapa de colectare a datelor de recensământ prin deplasarea recenzorilor la adresele de reședință obișnuită a populației care nu s-a autorecenzat online în perioada 14 martie – 27 mai 2022. Vor fi vizitate și gospodăriile populației care nu au finalizat și completat corect chestionarele de recensământ. Se vor colecta date de la toate persoanele, indiferent de cetățenie, care la momentul de referință al recensământului aveau reședința obișnuită în România (care, la 1 decembrie 2021, locuiau pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni), se arată în comunicatul INS.

Etapa de recenzare pe teren se va desfășura în perioada 31 mai – 17 iulie. În această etapă, colectarea datelor de recensământ se va realiza prin interviu față-în-față, numai cu ajutorul tabletelor, chestionarul de recensământ fiind identic cu cel din etapa de autorecenzare.

Institutul a precizat, totodată, că au fost înregistrate 11 milioane de chestionare până la finalul zilei de 27 mai, ultima zi de autorecenzare. Din acestea, au fost înregistrate 8,9 milioane de chestionare valide la nivel de persoană, ceea ce reprezintă 46,8% din populaţia rezidentă ţintă estimată a României la 1 decembrie 2021. Trebuie menționat că 53,9% au fost din  mediul urban, în timp ce 46,1% au fost din mediul rural.

„Diferenţa de 2 milioane este reprezentată de numărul de chestionare ale locuinţelor neocupate, precum şi de chestionare multiple (persoane şi locuinţe recenzate de mai multe ori) şi de cele incomplete. Pentru cele din ultima categorie (incomplete) nu se eliberează dovadă de autorecenzare”, a mai menționat INS.

Amenzi usturătoare

Cei care nu s-au conformat din prima au și a doua șansă și anume aceasta, de a vorbi, față în față, cu recenzorul. Și dacă nu o fac, pe ei îi așteaptă amenzile, care nu sunt deloc de neglijat. Recenzarea prin interviu față în față este ultima etapă a colectării datelor de la populație pentru Recensământul Populației și Locuințelor (RPL2021) și este obligatorie. Persoanele care vor refuza recenzarea riscă o amendă cuprinsă între 1.000 și 3.000 lei, iar pentru persoanele care împiedică accesul în complexuri sau ansambluri rezidențiale sunt prevăzute amenzi între 1.500 și 5.000 lei, transmite aceeași sursă media.

RPL2021 este primul recensământ din România organizat integral în format digital. Întregul proces al colectării datelor se desfășoară cu asigurarea confidențialității și protecției depline a informațiilor. România se află la al 13-lea recensământ din istorie și al patrulea, după Revoluția din 1989. Sperăm că 13 este un număr cu noroc, și pentru unii, dar și pentru alții.

Foto: Pixabay