În momente de fericire sau stare de bine, organismul își reduce secreția de cortizol (hormonul stresului) și produce mai multă oxitocină (hormonul atașamentului).
Modificările survenite în echilibrul hormonal sunt benefice pentru „motorul” sistemului cardiovascular, deoarece oxitocina oferă protecție inimii și scade tensiunea arterială.
Potrivit studiilor clinic, oamenii în a căror viață există cel puțin un prieten apropiat, au șanse mai bune de recuperare după un infarct.
Produsele oferite de natură au efect benefic asupra inimii
Destul de multe studii atestă faptul că ceaiul verde reduce riscul de infarct, accident vascular cerebral și hipertensiune.
Cele mai eficiente substanțe din compoziția chimică a ceaiului verde sunt catehinele, compuși organici cu puternică acțiune antioxidantă, care previn formarea de depuneri pe pereții interiori ai vaselor de sânge (ateroscleroza) și astfel le mențin elasticitatea. Pentru a resimți efectele benefice, ar trebui să beți zilnic una sau două căni de ceai verde.
Totodată, trebuie respectate și anumite reguli de preparare corectă a infuziei: întrebuințați apă încălzită la 70 grade C și nu depășiți niciodată durata de infuzare maximă, de trei minute.
Odihna, benefică pentru aparatul cardiovascular
O influență pozitivă asupra întregului corp și, în mod special, asupra sistemului cardiovascular o are odihna (șapte până la opt ore de somn odihnitor pe noapte ).
Conform multor studii, oamenii care dorm suficient (și nu oricum, ci având un somn de calitate), au artere mai sănătoase și valori mai mici ale tensiunii arteriale.
În egală măsură, tot potrivit specialiștilor, siesta (acel somn scurt de după masa de prânz), produce efectul menționat anterior. Totuși, siesta nu ar trebui să dureze maim ult de 20 de minute, pentru a nu tulbura odihna nocturnă.
Grăsimile consumate trebuie să fie de calitate superioară
Se știe faptul că acizii grași Omega-3 pot preveni rigidizarea arterelor, coborând nivelul colesterolului „rău” LDL și împiedicând astfel formarea plăcilor de aterom pe pereții vaselor de sânge. Aceștia îmbunătățesc și capacitatea de pompare a inimii.
Uleiurile vegetale (de rapiță, in, măsline sau nucă) și peștele gras (somon, hering sau macrou) sunt surse excelente de grăsimi Omega-3.
Greutatea corporală trebuie menținută în limite normale
Obezitatea favorizează hipertensiunea arterială care, în timp, aduce prejudicii severe sistemului cardiovascular.
Iar o scădere în greutate de numai câteva kilograme are efecte favorabile la nivelul inimii.
Pentru reducerea surplusului de greutate se recomandă exercițiu fizic în combinație cu o alimentație sănătoasă, cu multe legume și fructe.
Stresul trebuie să stea departe de noi
Stresul zilnic și sentimentele negative (cum ar fi mania), fac să crească tensiunea și obosesc inima.
Stările de stres acut pot fi ameliorate cu ajutorul unui exercițiu simplu de respirație: închideți ochii, inspirați pe durata a patru secunde, iar în următoarele șapte secunde expirați. Frecvența calmă a respirației sugerează corpului că totul este în ordine și că, prin urmare, el se poate destinde.
O altă recomandare ar fi să intercalați regulat pauze de odihnă printre activitățile zilnice (de exemplu, o cană de ceai sorbită în tihnă, o baie relaxantă, o plimbare, etc).
Sportul, în anumite situații, nu este indicat
În perioade de răceli (cu tuse, dureri în gât, nas înfundat…) sportul nu este indicat, întrucât acesta suprasolicită sistemul imunitar, slăbindu-l și împiedicându-l să funcționeze cu eficiența necesară. Prin urmare, sportivul zelos își poate agrava infecția.
Dacă virusul care a provocat răceala a atacat între timp și mușchiul cardiac, antrenamentul va crea prejudicii inimii pe termen lung. De aceea, recomandarea este să se respecte această regulă generală: în condițiile în care organismul luptă cu o infecție, trebuie evitată oboseala fizică, până când simptomele se atenuează. Abia atunci se poate relua programul sportiv obișnuit, dar cu prudență, dozând gradual efortul.
Mișcarea trebuie să facă parte din programul zilnic
Pentru fortificarea inimii nu este necesar un efort fizic epuizant. O plimbare de zece minute, în pas alert, în fiecare zi, va micșora deja riscul de boli cardiovasculare cu 20%.
Ca și recomandare, coborârea din autobuz cu două stații mai devreme și parcurgerea pe jos a diferenței de distanță până la destinație.
De asemenea, foarte eficient este și pedalatul pe bicicletă.
Controlul medical periodic nu trebuie desconsiderat
Cu cât stabilirea diagnosticului este mai precoce, cu atât tratamentul va da rezultate mai bune. De aceea, sunt indicate investigațiile medicale periodice, cu caracter profilactic (la fiecare 3 ani, din momentul când împlinirii vârstei de 35 de ani, apoi la intervale mai scurte).