Social

Depresia cauzată de infertilitate. Specialist: Poate avea consecinţe grave. Situaţia în România!

Depresia cauzată de infertilitate. Specialist: Poate avea consecinţe grave. Situaţia în România!

Depresia cauzată de infertilitate. Ioana Adina Rugescu, biolog și embriolog, a vorbit la DcNews despre reproducerea umană asistată în România. Care este situația în țara noastră!

„Este adevărat că celula reproductivă are foarte multe particularităţi în ceea ce priveşte transplantul. Eu activez în cadrul Agenţiei Naţionale de Transplant pe departamentul ‚Celulă’, ceea ce înseamnă că în atribuţiile mele intră inclusiv celula reproductivă.

În România avem, ca şi la nivelul tuturor celorlalte ţări, probleme în ceea ce priveşte infertilitatea. (…) Aceasta poate avea consecinţe grave, din punct de vedere medical, socio-economic şi emoţional la nivelul familiilor dar şi la nivelul societăţii, având în vedere că un procent de până la 15% din persoanele care suferă de infertilitate au simptome grave de depresie.

La acest moment, publicaţiile de specialitate consideră că necesitatea de proceduri de reproducere umană asistată este undeva situată la 1.500 de cicluri la milionul de locuitori. Dacă facem o socoteală, asta înseamnă că România, dacă considerăm că avem undeva la 20 de milioane de locuitori, poate 19, numărul de cicluri necesare este foarte mare”, a subliniat Ioana Rugescu.

Care este situaţia în România

„Din păcate, la noi în ţară cifrele nu stau atât de bine şi părerea mea este că lucrul acesta se datorează nu numai factorilor sociali, dar şi factorilor economici. De aceea este necesar suportul statului din acest punct de vedere.

La momentul acesta, Agenţia Naţională de Transplant coordonează activitatea centrelor acreditate şi participă la evaluarea acestor centre din punctul de vedere al îndeplinirii criteriilor legislative şi acreditează aceste centre pentru transplantul de celule reproductive sau ca bancă de celule reproductive. Avem, la momentul acesta, un număr de 31 de unităţii sanitare acreditate ca şi bancă de celule reproductive, dar şi ca transplant de celule reproductive, adică se ocupă, practic, de reproducere umană asistată. Din păcate, doar două sunt de stat – Spitalul Judeţean Cluj şi Spitalul ‚Panait Sîrbu’ din Bucureşti”, a declarat la DCNEWS Ioana Adina Rugescu.