Social

Demnitarii lasă în urmă privilegiile! Se vrea eliminarea pensiilor speciale

Pilonul II de pensii documentul sursa foto ziarul unirea
sursa foto ziarul unirea

Demnitarii s-au ținut de cuvânt și au renunțat la pensiile speciale pentru angajații Parlamentului. Actul normativ, propus de social-democratul Alfred Simonis, a ajuns la Comisia permanentă comună pentru Statutul deputaților și senatorilor, unde membrii au stabilit că va fi discutat joi, 22 iunie 2023.

O solicitare de convocare a ședinței BPR de joi a fost făcută de Comisia permanentă a Camerei Deputaților și Senatului.

Soarta pensiilor speciale va fi decisă joi

„Pe ordinea de zi a şedinţei de află dezbaterea în fond, în procedură de urgenţă, a propunerii legislative pentru abrogarea Capitolului XI din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, ,pentru care Birourile permanente au stabilit termenul de depunere a raportului joi, 22 iunie”, se arată în solicitare.

Propunerea legislativă privind eliminarea pensiilor speciale pentru personalul Parlamentului a fost depusă la începutul acestei luni, pe 6 iunie, de către Alfred Simonis, liderul grupului parlamentar al PSD.

„Este un gest normal să îţi elimini propriile privilegii ca să ai autoritatea morală să discuţi despre veniturile altor categorii care trebuie să aibă aceeaşi soartă. Din motive ştiute doar de cei care au făcut PNRR-ul, pensiile speciale ale parlamentarilor erau ocolite de reforma pensiilor speciale, însă toată societatea aşteaptă acest lucru din partea politicienilor.

Am avut discuţii cu mulţi dintre colegi, dar mai ales cu oamenii care ne-au dat votul, iar concluzia e simplă: nu mai e timp de scuze sau acuze. Este timpul pentru vot! Eliminarea pensiilor deputaţilor şi senatorilor este o prioritate”, a declarat Alfred Simonis, potrivit zf.ro.

Uniunea Salvați România a depus anul trecut o lege similară, dar Camera Deputaților a continuat să se opună.

Ce spune ministrul Justiției?

Tot astăzi, ministrul Justiției a oferit câteva explicații cu privire la pensiile unice la care au dreptul magistrații. Acestea nu vor fi eliminate în totalitate, ci, în schimb, în conformitate cu reglementările PNRR, vor fi diminuate astfel încât să nu depășească salariul acordat.

Alina Gorghiu, ministrul Justiției, susține libertatea de exprimare a magistraților, deși pornește de la ideea că „ dialogul este soluția rezolvării oricărei probleme a sistemului judiciar, nu protestul. Principiul conform căruia nicio pensie nu poate să depășească salariul este unul moral. Societatea românească așteaptă această reformă a pensiilor de serviciu.

Proiectul privind pensiile de serviciu reprezintă un jalon din cadrul PNRR a cărui atingere intră în responsabilitatea Ministerului Muncii, ca minister de linie. Prin urmare, analiza de oportunitate, armonizarea prevederilor proiectului pentru toate categoriile profesionale, consultările cu reprezentanții profesiilor vizate (inclusiv cele din domeniul justiției) sunt pași prealabili parcurși de Ministerul Muncii în vederea obținerii unei soluții agregate și materializate în proiectul de lege menționat”, a explicat Alina Gorghiu.