Comuna Jurilovca, din Deltă, a devenit unul dintre punctele fierbinți pentru mini-vacanțele de Paști și de deschidere a sezonului estival. Chiar dacă destinațiile frecvent asociate cu această perioadă, precum Vama Veche, au rămas în tendințe, Delta Dunării a început să atragă din ce în ce mai mulți turiști autohtoni și străini.
În afara unei șederi plăcute în acest peisaj natural unicat, oamenii pot beneficia de seri tradiționale lipovenești și de plimbări cu caiacul. Astfel, ei aleg să combine confortul și experiența culturală. Spre exemplu, o unitate de cazare care a fost deja ocupată complet pune la dispoziție produse tradiționale pe bază de pește și excursii la cetățile Enisala și Argamum.
Românii își caută cazări din timp
Atât de din timp, încât multe unități de cazare sunt ocupare deja până la refuz de luni bune. Și nu ne referim doar la cele închiriate pe durata sărbătorilor pascale, ci și pentru date mai îndepărtate, precum 1 mai și mini-vacanța de Rusalii.
„Pentru Paşte, avem deja rezervate cele opt camere. Pentru 1 mai şi 1 iunie, nu mai avem de asemenea niciun loc liber. Deja au început rezervările pentru weekend-urile din luna mai, iunie şi august. Luna august se rezervă tot mai mult, dar cererea a fost foarte mare pentru 1 mai şi 1 iunie. Vreau să vă spun că pentru 1 iunie, am avut 200 de cereri pentru cele opt camere şi vorbim de un sejur de minim cinci nopţi”, a spus un proprietar de pensiune din Delta Dunării.
„Strategia noastră este să mergem spre zona premium şi atunci oferim servicii mai bune, cu preţurile potrivite, desigur”, a mai declarat Marius Potolea, proprietarul pensiunii din Jurilovca, citat de g4media.ro.
Turismul a renăscut după pandemie
După ridicarea totală a restricțiilor, proprietarii de cazări au fost bucuroși să afle că oamenii sunt în continuare interesați de excursii în scop de recreere. În 2023, se poate vorbi chiar despre o efervescență a călătoriilor în țară, fiind depășite valorile din 2019, ultimul an pre-pandemic.
„Pentru această perioadă, aş zice că stăm mai bine decât anul trecut (în ceea ce priveşte rezervările, n.red.), mai bine chiar decât în 2019. (…) Deocamdată, se caută sezonul clasic, tradiţional, iulie-august”, a spus Paul Condrat, care deține o altă unitate de cazare din zona Deltei.
Despre aceeași tendință, dar și de trendul de organizare a unor vacanțe în timpul sărbătorilor pascale, a vorbit și Raluca Militaru. Aceasta este front office manager la o pensiune care este ocupată aproape integral:
„De Paşte, am ajuns la un grad de ocupare de 95%, iar rezervările sunt achitate integral. Oaspeţii vor beneficia de un sejur de trei nopţi, cina de întâmpinare, vor putea merge la biserică, dacă doresc să participe la slujba de Înviere. Avem un prânz tradiţional, o cină tradiţională, activităţi pentru copii. Cei care iubesc pescuitul au aici unde să meargă. Avem zone special amenajate, exceptând bungalourile care au acea terasă proprie unde se poate pescui. De asemenea, oferim şi toate ustensilele necesare, lansete, undiţe, momeală. Peştele poate fi gătit de noi, dacă îşi doresc acest lucru”, a spus ea.