Oamenii au fost fascinați și încântați de delfini încă de pe vremea când corăbiile descoperitorilor şi cuceritorilor de noi pământuri erau însoţite de grupuri de delfini săritori, şi la propriu şi la figurat.
Și nu rareori s-a întâmplat ca marinarii rămaşi în apele mării după scufundarea navelor să fie apăraţi de delfini, atunci când rechinii le dădeau târcoale. Inteligenţa acestor mamifere acvatice şi apropierea lor afectivă de om ne-au făcut să-i vrem tot mai aproape…. şi aşa au apărut delfinariile.
Delfinii se caracterizează printr-o inteligenţă de notorietate, ei putând fi dresaţi uşor, atât în scop de divertisment, cât şi pentru activităţi militare (marile puteri navale au grupuri de delfini care dau alarma dacă un submarin străin sau scafandri intră într-un anumit perimetru, ba chiar detectează minele care pot scufunda nave)
Aceste mamifere au o organizare socială complexă şi un limbaj propriu, iar prin inteligenţa şi afectivitatea lor benefică în raport cu oamenii au făcut să ajungă unele dintre cele mai iubite animale dintre toate.
Când a apărut primul delfinariu în lume
Primul delfinariu a apărut spre sfârşitul anilor ’30 ai secolului trecut, deschizători de drumuri fiind americanii. În Florida s-a deschis „Marineland”, primul parc acvatic pentru animale marine, responsabili pentru acest proiect fiind: W. Douglas Burden, Cornelius Vanderbilt Whitney, Sherman Pratt şi Ilya Andreyevich Tolstoy, nepotul scriitorului Lev Tolstoi.
Primul delfinariu a avut un mare success astfel că “moda” s-a extins, dar notorietatea mondială a delfinariilor a venit în anii ‘60.
În România, delfinariul s-a deschis la 1 iunie 1972
În data de 1 iunie 1972, s-a deschis delfinariul de la Constaţa, constituind prima formă muzeistică de acest gen din ţară și fiind primul din sud-estul Europei. Spectacolele făcute în amfiteatrul cu piscină de delfini aduşi din Atlanticul de Sud erau gustate din plin atât de către turiştii români, cât şi de cei străini, de care în anii ‘70 litoralul românesc nu ducea lipsă.
În prezent, show-urile sunt asigurate de delfinii Ni Ni, Chen Chen și prietenii lor, care au venit din Ucraina, Marusa, Veter, Kiki și Maya
Delfinii şi sănătatea umană
Înotul alături de delfini dresaţi este în egală măsură plăcere, bucurie şi tratament. În multe delfinarii din întreaga lume această activitate este posibilă, beneficiile fiind vizibile mai ales la copiii cu probleme.
De exemplu, copiii cu autism capătă o stare de bine şi linişte, apare o accentuare a interesului pentru mediul înconjurător, au parte de achiziţii psihomotorii importante, într-un timp redus faţă de alte terapii „pe uscat”.
Descrierea “procedurii” de delfinoterapie
Îmbrăcat într-un costum special din neopren, asemănătoare cu ale scafandrilor, ca să nu îi fie frig în apă, copilul este pus în contact cu delfinul, împreună cu un specialist, îmbrăţişează animalul care îl ajută la înot, cântă, apare o stare de armonie unică.
O şedinţă durează 30 de minute. În Turcia este un astfel de loc în care se poate face delfinoterapie, aceasta fiind recomandată atât copiilor autişti cât şi copiii sănătoşi, dar care trăiesc în familii cu probleme, cu certuri şi tensiuni.
Urmând ședințe de delfinoterapie, copiii se relaxează şi capătă o mai mare încredere în ei şi în lume, prin intermediul acestor animale minunate, potrivit ziarullumina.ro