Deficitul bugetar. Premierul Ludovic Orban a declarat astăzi că deficitul bugetar de peste 4% din primele șase luni ale acestui an este îngrijorător și impune multă prudență în privința creșterii cheltuielilor.
Șeful guvernului a amintit, însă că pandemia de coronavirus a generat o criză economică în toată lumea, inclusiv în România, ceea ce a dus la scăderea veniturilor obținute de stat. El a mai spus că din punctul său de vedere măsurile luate de executiv vor genera efecte benefice pe termen mediu și lung.
Criza economică provocată de pandemie a dus la închiderea unor sectoare din economie, ceea ce provocat și scăderea veniturilor la bugetul de stat, crede de premierul Ludovic Orban. Acest fenomen a provocat deficitul atipic pe care îl avem astăzi, a subliniat premierul.
Ludovic Orban: Deficitul bugetar nu trebuie comparat cu deficitul bugetar din alţi ani. Acest deficit este în mare parte rezultatul acestei crize economice provocate de epidemie. Deficitul este îngrijorător şi care ne îndeamnă la foarte multă prudenţă în ceea ce privește orice creștere a cheltuielilor.
Deficitul bugetar. Ludovic Orban: Ingrijorator. Ne indeamna la foarte multa prudenta
Ludovic Orban a reafirmat că alocațiile vor crește, dar acest lucru, ca și creșterea pensiilor, se va face într-o proporție care va fi suportată de economia românească. El a mai sus că se analizează când vor fi aceste creșteri luna viitoare sau în septembrie.
De asemenea, premierul a mai arătat că un comitet interministerial analizează toate variantele privind începutul noului an școlar și când va ajunge la o concluzie ea va fi anunțată în timp util, transmite RADOR.