Economic

Declinul economic în industria energetică oprit de modificarea Codului Muncii

Declinul economic în industria energetică oprit de modificarea Codului Muncii. Federația Patronală de Petrol și Gaze afirmă că pandemia de COVID-19 ar putea genera cea mai grea perioadă din ultimii 100 de ani pentru această industrie. Federația apreciază că scăderea prețului barilului de țiței la minime istorice va duce la venituri mai mici la bugetul de stat și la pierderea locurilor de muncă.

Patronatele din petrol și gaze solicită Guvernului să ia măsuri urgente pentru a opri declinul economic care se prefigurează

Reprezentanții Federației Patronatelor din Petrol și Gaze cer pentru efecte pozitive pe termen scurt în primul rând modificarea Codului Muncii, iar aici avem modificarea unilaterală a programului de lucru, flexibilitate în stabilirea schimburilor, concediilor sau în privința muncii de noapte, precum și dezvoltarea conceptului ‘kurzarbeit’, cel referitor la scurtarea timpului de lucru al angajaților în funcție de nevoile companiei.

Măsuri pentru oprirea declinul economic în industria energetică

Alte măsuri vizează liberalizarea pieței de gaze, eliminarea impozitării suplimentare, dar și modificarea Legii energiei, în speță abrogarea obligației de a încheia contracte pe pietre centralizate pentru 2020 și implementarea unui program de ofertare a gazelor de maximum 15 procente din producția anuală previzionată.

În privința efectelor pozitive pe termen lung, patronatele din petrol și gaze spun că ar trebui încurajate investițiile în producerea de energie din gaze naturale, precum și proiectele de la Marea Neagră, iar aici avem modificarea urgenta a Legii offshore și introducerea unor termeni fiscali competitivi pentru a putea începe aceste exploatări.

O altă propunere este ca statul să acorde sprijin fiscal pentru operatori și subvenții pentru populaţie, ajutor care va stimula consumul, fapt care se va traduce ulterior în creșterea economică