Actual

Declarația tranșantă a italianului care a închiriat un avion privat pentru angajatele române

Declarația tranșantă a italianului care a închiriat un avion privat pentru angajatele române. Aceasta explică totul!  În luna mai, viticultorul italian Martin Foradori Hofstatter a decis să închirieze un mic avion privat pentru a-şi aduce din România o echipă de opt femei care lucrează pentru el de mai mulţi ani, informa AFP.

De zece ani, italianul din orăşelul Termeno, în provincia Bolzano (nord), celebră pentru vinul ei alb, are toată încrederea în româncele care muncesc şi culeg via. În general, ele vin cu mijloace de transport rutier, traversând Europa Centrală şi rămân câteva luni la faţa locului.

Însă, anul acesta pandemia Covid-19 şi câţiva poliţişti ungari le-au împiedicat pe tinerele românce să se ducă în Italia ca de obicei. Astfel, Hofstatter a închiriat un avion privat de talie mică şi a adus muncitoarele direct din România la Termeno, oferindu-le unora dintre ele prima călătorie cu avionul.

În fiecare vară, zeci de mii de muncitori agricoli africani, dar şi bulgari, români, indieni sau macedoneni vin de obicei în Italia pentru a recolta fructe şi legume.

«N-am mai călătorit cu avionul niciodată»

”Michele (agronomul italian care care coordonează munca româncelor) m-a sunat şi mi-a spus că vom pleca cu avionul. N-am mai călătorit cu avionul niciodată. A fost o experienţă super”, povesteşte pentru AFPTV una dintre muncitoare, Maria Codrea, în vârstă de 39 de ani, originară din Călineşti.

”Muncesc şi în România, tot pe câmp, unde este multă muncă de făcut, dar nu la vie. Însă, pentru moment, nu eram ocupate”, din cauza lipsei de muncă, adaugă ea.

 

Femeia face parte din echipa de opt românce care urmează să rămână până la jumătatea lui iulie la Termeno şi apoi se vor întoarce acasă. O a doua echipă, de 20 de muncitoare de această dată, urmează să revină din România la Termeno, la sfârşitul lui august, la culesul viei.

«Italienii dispar după câteva zile de muncă»

”Teoretic, aş fi putut găsi muncitori şi aici, în Italia, dar acum italienii nu vor să muncească la câmp sau în vie”, declară Hofstatter. ”Dispar după câteva zile de muncă…”, spune el. ”Morala acestei poveşti este că sunt fericit că am reuşit să le dau de lucru româncelor în întreprinderea mea de peste zece ani. Sper ca munca din agricultură să fie preţuită mai bine”, conchide Hofstatter.

În urmă cu o săptămână, un prim grup de aproximativ 100 de muncitori agricoli străini a sosit în Italia, cu un zbor special, din Maroc, ca mână de lucru în livezi şi la legume în peninsulă.