Social

Decizie pentru angajați! 1.000 de lei în plus la salariu

bursa socială sursă fot: b1tv.ro
sursă fot: b1tv.ro

Este vorba despre salariați care vor primi între 500 și 1.000 de lei lunar în plus la salariu, dacă vor lucra în weekend, din luna august.

Guvernul a adoptat o Ordonanță de urgență prin care s-a stabilit ca angajații din sistemul sanitar să beneficieze de mai multe indemnizații. Mai exact, cei care lucrează în acest domeniu vor primi bani în plus dacă vor lucra în weekend. Decizia a intrat în vigoare de la 1 august 2023.

Mai exact, începând de la 1 august, angajații din sistemul sanitar vor primi bani în plus lunar dacă vor lucra în weekend, adică vineri noapte, sâmbătă și duminică. Sumele variază, însă, în funcție de anumiți factori.

– Vor primi 500 de lei lunar medicii specialişti şi primari care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază.

– Totodată, medicii specialişti şi primari care efectuează lunar cel puţin două gărzi în afara normei legale de bază vor primi 1.000 de lei în plus peste salariu.

– Biologii, chimiştii şi biochimiştii care vor efectua lunar cel puțin două gărzi vor primi pe lângă salariu câte 500 de lei.

– 500 de lei vor primi lunar și asistenţii medicali, tehnicienii de radiologie şi imagistică licenţiaţi, asistenţii medicali de laborator clinic licenţiaţi, licenţiaţi în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenţii medicali dentari licenţiaţi, asistenţii medicali de profilaxie dentară licenţiaţi, asistenţii medicali licenţiaţi în nutriţie şi dietetică, moaşe, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor.

Noi reguli

În plus, angajații din sistemul sanitar vor primi 100 de lei pentru fiecare zi lucrată în perioada de repaus săptămânal sau de sărbătorile legale. Aceeași regulă se aplică și în cazul zilelor în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare, nu se lucrează. Suma nu poate depăși pragul de 300 de lei lunar pentru toate categoriile de personal, cu excepţia celor prevăzute la lit. a-c).

Prin același document normativ a fost modificată și durata concediului de odihnă. Articolul 37 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2004 prevede:

„(1) Personalul contractual din sistemul public de sănătate beneficiază de concediu de odihnă anual de până la 38 de zile lucrătoare, în funcţie de vechime, calculate în conformitate cu prevederile contractului colectiv de muncă la nivel de sector bugetar Sănătate.

(2) În termen de 12 luni de la data concedierii ca urmare a desfiinţării unităţii sanitare, salariatul concediat prin concediere colectivă are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reînfiinţat în aceeaşi activitate, fără examen, concurs sau perioadă de probă”, se arată în Ordonanața de urgență nr. 115/2004, potrivti CANCAN.