Responsabilii mai multor localități din Timiș, speriați de prețul gazelor, al energiei electrice dar și al lemnelor, s-au hotărât să se folosească de o resursă naturală pe care până acum nu au valorificat-o așa cum trebuia. E vorba de apa geotermală.
Autoritățile au făcut mai multe proiecte, care le sunt necesare pentru a scoate apa fierbinte din pământ, cu ajutorul căreia urmează să fie încălzite nu doar instituțiile publice, dar și casele locuitorilor. În comuna Șandra, de exemplu, din județul Timiș, există apă geotermală la 1400 de metri adâncime, oamenii s-au grăbit, iar săpăturile s-au terminat. Tot ce mai rămâne acum de făcut este să fie montate țevile care să scoată apa la suprafață, iar într-o primă fază vor fi încălzite instituțiile.
Investiția se ridică la 5 milioane de euro
În acest moment, primăria plătește nu mai puțin de 450.000 de lei pentru încălzirea instituțiilor publice. Proiectul care costă 5 milioane de euro va fi gata la sfârșitul anului viitor, iar costurile vor scădea cu 80%. Situația se va schimba și în instituțiile publice din Dudeștii Vechi, care se vor încălzi tot cu apă geotermală.
Șase milioane de euro a primi primăria drept finanțare, iar lucrările vor începe curând. „Noi vom fora la 1.800 de metri și avem apă la 90 de grade, ne ajută să devenim independenți energetic”, a spus Bono Cucălan, primarul comunei Dudeștii Vechi.
Centrală în centrul comunei care să distribuie la fiecare locuință
O altă comună care are în plan să folosească resursa ca să încălzească întâi locuințele este Glottob, unde primarul s-a gândit cum să distribuie căldură fiecărei locuințe. „Va fi în primul rând o sondă, un foraj de adâncime și rețeaua de distribuție. Avem centrale la… aparat de contracurent de fapt, schimbător de curent la fiecare locuință.
Sau o centrală în centrul comunei care să distribuie la fiecare locuință”, a spus edilul locului, Gheorghe Nastor. Interesant este că atunci când sistemul va fi terminat și pus în funcțiune, oamenii or plăti doar energia ce se va consuma pentru funcționarea centralei.
La Lovrin, e folosită apa de sub pământ pentru a încălzi 100 de apartamente
Primul din Lovin s-a mișcat mai repede, iar de ani buni apa fierbinte este folosită pentru 100 de apartamente. Oamenii spun că anut trecut au plătit 250 de lei/lună și au o temperatură în casă de 27 de grade Celsius. În vestul României există o pătură foarte mare de izvoare geotermale, din Maramureș, până în Timiș. Izvoare de acest s-au găsit și în București, pe o suprafață de 300 de kilometri pătrați, dar nu este exploatat în întregime.
Sursă foto: casasidesign