International

Decizie istorică a Uniunii Europene în privința Ungariei. A fost demarată procedura prin care țara vecină riscă să piardă fonduri

viktor orban

Pentru prima dată în istorie, procedura declanșată astăzi de Comisia Europeană în privința Ungariei ar putea duce la suspendarea sau reducerea fondurile europene a unei țări acuzate de încălcarea statului de drept.

Decizie istorică a Uniunii Europene în privința Ungariei. A fost demarată procedura prin care țara vecină riscă să piardă fonduri

Comisia Europeană a inițiat în premieră procedura de tăiere a finanțării europene pentru Ungaria, din cauza încălcării principiilor statului de drept în această țară.

Comisarul european pentru buget Johannes Hahn a fost mandatat să trimită guvernului ungar o ”notificare scrisă”, în cadrul unei proceduri inedite care condiţionează virarea fondurilor europene de respectarea principiilor statului de drept. Astfel, Comisia trebuie mai întâi să notifice încălcările statului vizat, care are trei luni la dispoziţie pentru a da explicaţii, după care executivul UE face o nouă evaluare, urmată de observaţiile statului în cauză asupra proporţionalităţii măsurilor, informează Politico.

Până la întâlnirea de miercuri a comisarilor europeni, aceștia au tot amânat decizia finală de aprobare a mecanismului de tăiere a fondurilor UE pentru Ungaria.

Procedura declanșată azi poate să dureze chiar și 9 luni până la anunțarea unor sancțiuni efective

Noul mecanism a fost adoptat în 2021 după ce s-a constatat că instrumentele disponibile de disciplinare a membrilor care încalcă normele UE nu sunt suficiente pentru a corecta comportamentul statelor imprevizibile. Un oficial al Comisiei Europene a spus reporterilor că mecanismul a fost declanșat pentru că există „îngrijorări serioase” despre felul în care Ungaria folosește fondurile UE.

Budapesta este acuzată și de lipsa transparenței și de împiedicarea investigațiilor și a procedurilor legale.

Aceste îngrijorări au fost „ignorate” pentru mai bine de zece ani, a spus oficialul UE, care a acuzat Ungaria de „încălcări constante” fără „nicio remediere”.

Mecanismul de „condiţionalitate” este o procedură în vigoare din ianuarie 2021, dar niciodată utilizată până acum, care permite suspendarea plăţii fondurilor UE unei ţări în care sunt constatate încălcări ale statului de drept care pot aduce atingere intereselor financiare ale UE.

O eventuală suspendare sau o reducere de plăţi de fonduri UE trebuie să fie sprijinită de cel puţin 15 state membre din 27, reprezentând 65% din populaţia UE, iar o astfel de procedură ar urma să dureze între şase şi nouă luni.