Ca urmare a numărului mare de accidente, autoritățile au luat o hotârăre. De acum încolo, drumurile publice vor fi monitorizate cu radare fixe și camere de supraveghere. Șoferii care vor încălca legii vor primi amenzile acasă.
500 de camere video, 300 de radare și 1000 de limitatoare
Banii pentru implementarea noii legi urmează să vină din Planul Național de Redresare și Reziliență. Potrivit acesteia, urmează să fie montate pe toate drumurile publice din România 500 de camere video, 300 de radare fixe și 1.000 de limitatoare de viteză. Proiectul trebuie finalizat în doi ani.
Se va începe cu autostrăzile și drumurile naționale
„Vom începe cu autostrăzile și drumurile naționale. Vor fi drumurile naționale tranzitate frecvent și cu număr mare de accidente cu victime și decese, adică DN1, DN7, DN2”, susține Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.
„E-SIGUR”
Aceste echipamente fac parte din componența sistemului de monitorizare a traficului care poartă denumirea de „E-SIGUR”. E vorba de un sistem ce conectează rețeaua de camere video și radare de pe străzi cu serverele și calculatoarele unde vor fi strânse baze de date și registre naționale respective evidența persoanelor și direcțiile de înmatriculare.
Vor fi depistate și mașinile furate
Folosind acest sistem vor fi găsite în trafic și mașinile furate și vor fi depistați șoferii care depășesc viteza regulamentară dar și cei care trec pe culoarea roșie a semaforului. De asemenea, se va vedea și cât de aglomerate sunt șoselele, dar și cum sunt condițiile meteo și ce stare are carosabilul.
Șoferii nu mai au scăpare
Pe amendă care șoferii o vor primi vor fi trecute și numele celui care o are în posesie, dar și numărul mașinii. În acest fel, nici un șofer nu va mai avea cum să scape să nu plătească. Iar în cazurile grave, permisele vor fi suspendate.
„Așa cum s-a întâmplat în trecut, conducătorul auto care încălca limita legală putea scăpa foarte simplu, pentru că șoferul indica, de cele mai multe ori, o rudă apropiată”, susține Cosmin Andreica, președintele Sindicatul Polițiștilor Europol.
Prin acest nou proiect se speră ca numărul accidentelor rutiere grave să fie redus cu un procent de 50% până în anul 2030. În acest moment, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de morți de pe șosele.
Lista intersecțiilor monitorizate
Începând de astăzi, a intrat în funcțiune sistemul de supraveghere a traficului, instalat de poliție, cu recunoaștere facială. Șoferilor li se recomandă să fie atenți la trecerile de pietoni și la forțat semafoarele. Iată lista intersecțiilor monitorizate.
1. Intersecție Sos Odăii – Șos București Targoviste
2. Intersecție Sos Odăii – Sos Bucuresti-Ploiești
3. Intersecție calea ferata – Șos Pipera
4. Intersectie A3- Str Gherghiței
5. Intersectie Bd. Dimitrie Pompeiu – Șos Petricani
6. Intersecție Intr. Andronache – Șos Andronache
7. Intersecție Șos Andronache -Șos Colentina
8. Intersectie Șos Fundeni – Aleea Lacului
9. Intersecție Șos Pantelimon – Str Gara Cățelu
10. Intersectie Bd Theodor Pallady – Str. Drumul între Tarlale
11. Intersecție Bd Unirii- Str Nicolae Teclu
12. Intersecție Șos Olteniței – Str Cheile Turzii
13. Intersectie Șos Berceni – DNCB
14. Intersecție Șos Giurgiului – Str Căruței
15. Intersecție Bd. Măgurele – Str. Santimbru
16. Intersecție Șos Alexandriei – Str Aliman
17. Intersecție Prelungirea Ghencea DNCB
18. Intersecție DNCB – Bd luliu Maniu
19. Intersecție DNCB – Șos Chitilei.