Actual

Decizie de ultimă oră a instanței din Bulgaria. Elena Udrea, extrădată în România pentru a ispăși pedeapsa cu executare

Decizie de ultimă oră a instanței din Bulgaria. Elena Udrea, extrădată în România pentru a ispăși pedeapsa cu executare

Astăzi a avut loc procesul pentru extrădarea Elenei Udrea în România, după ce autoritățile din Bulgaria ceruseră joi Ministerului Justiției de la noi din țară detalii despre condițiile de detenție. Aflată în acest moment în arest preventiv în țara vecină, Udrea solicitase instanței să respingă cererea de extrădare, însă această solicitare a fost respinsă. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de cinci zile.

Decizie de ultimă oră a instanței din Bulgaria. Elena Udrea, extrădată în România pentru a ispăși pedeapsa cu executare

Procesul de astăzi a început după ce autoritățile române au furnizat Bulgariei datele cerute despre sistemul penitenciar de la noi din țară. Instanța a acceptat astfel cererea autorităților române, care au cerut ca Elena Udrea să fie extrădată în România pentru a-și ispăși condamnarea de 6 ani la închisoare. Totodată, magistrații bulgari au respins și actele medicale depuse la instanță de avocații Elenei Udrea. Judecătorii au precizat că aceste acte nu indică faptul că rămânerea în arest va accentua problemele medicale pe care ea le are.

Elena Udrea a fost condamnată în urmă cu două săptămâni la 6 ani de închisoare de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul de corupție legat de organizarea Galei Bute. Ea a plecat din România înainte de pronunțarea sentinței și a fost prinsă de poliția bulgară în apropiere de granița cu Grecia. Justiția bulgară a decis ca Udrea să fie arestată preventiv.

Dosarul “Gala Bute” a ajuns la instanţa supremă în aprilie 2015, faptele fiind de luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani.

În baza acestui contract, la 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare în valoare de 8.116.800 lei.

„Fondurile publice au fost utilizate într-o modalitate interzisă de lege, respectiv pentru finanţarea unui eveniment sportiv organizat de către o societate comercială, iar suma achitată în baza contractului constituie în întregime un prejudiciu produs în patrimoniul ministerului. Prin încheierea contractului s-a urmărit în realitate asigurarea fondurilor necesare organizării galei de box menţionate, iar achiziţia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formală, pentru care nu există o nevoie reală a ministerului, cu unicul scop de a da o aparenţă de legalitate contractului. Mai mult, contractul a fost atribuit cu încălcarea procedurilor legale de achiziţie publică şi au fost achiziţionate servicii care nu se regăsesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finanţare europeană”, potrivit procurorilor.

În iunie 2018, Elena Udrea a fost condamnată în acest dosar la 6 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu. La acel moment, ea era în Costa Rica, unde ceruse azil politic. În octombrie 2018, a fost reținută de Interpol în Costa Rica, unde a fost încarcerată.

În decembrie 2018 a fost eliberată, ca urmare a deciziei Curții Constituționale, care a hotărât că sunt ilegale completurile de 5 judecători de la instanţă supremă.