Comisia Juridică a Camerei Deputaților a adoptat, joi, cu 16 voturi ‘pentru’, 8 voturi ‘contra’, și 3 abtineri, amendamentul la proiectul de Lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ).
Este vorba despre modalitatea de trimitere în judecată a magistraților care se va realiza doar cu încuviințarea CSM.
Amendamentul a fost aprobat
„Judecătorii şi procurorii pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi preventiv sau arestați la domiciliu numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
Judecătorii şi procurorii pot fi trimiși în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni contra înfăptuirii justiției, de corupție și de serviciu ori a unei infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
În caz de infracțiune flagrantă, judecătorii și procurorii pot fi reținuți și supuși percheziției potrivit legii, Secția pentru judecători sau, după caz, Secția pentru procurori fiind informată de îndată de organul care a dispus reținerea sau percheziția”, prevede amendamentul.
Desființarea SIIJ este un proiect asumat de coaliția de guvernare
Potrivit Guvernului, este nevoie de desființarea SIIJ pentru ridicarea MCV.
Procurorul general Gabriela Scutea a afirmat, joi, la dezbaterile din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor privind desființarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), că aceasta este „departe” de a le asigura oamenilor un acces eficient la justiţie şi desfăşurarea în bune condiţii a activităţii Ministerului Public.
Reamintim că ședința este una cu scandal, iar preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu şi preşedintele CSM, Bogdan Mateescu au părăsit lucrările Comisiei juridice învocând faptul că „discuțiile sunt politizate”.
„În calitatea pe care o îndeplinesc, respectiv de membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii şi ca reprezentat al Ministerului Public, am exprimat în mod constant poziţia favorabilă renunţării la funcţionarea SIIJ, motivat de elemente care, consider eu, de la început nu au susţinut de o manieră convingătoare aceste competenţe speciale, pentru că, de fapt, nu a fost atât o măsură de organizare, cât o măsură derogatorie de competenţă.
Modul în care toate aceste elemente referitoare la organizarea controlului şi exercitarea atribuţiilor în conformitate cu Codul de procedură penală sunt limitate într-o secţie, inclusiv dispoziţiile administrative privind selectarea personalului, numirea personalului. Toate acestea ies din tiparul organizării ierarhice consacrate de Constituţie şi de Legea 304 a Ministerului Public”, a afirmat Scutea la dezbaterile privind proiectul de desfiinţare a Secției speciale, potrivit dcnews.ro