Primarul orașului New York Eric Adams a ordonat poliției și lucrătorilor medicali să spitalizeze de urgență persoanele pe care le consideră prea bolnave mintal pentru a se îngriji singure, chiar dacă nu reprezintă o amenințare pentru ceilalți, relatează miercuri presa americană.
Decizia de a îndepărta bolnavii mintal de pe străzile din New York, împotriva voinței lor, a stârnit furia americanilor
Orașul New York va îndepărta mai multe persoane bolnave psihic de pe străzile și din rețeaua de metrou, a anunțat marți primarul Eric Adams, dând instrucțiuni autorităților să interneze involuntar persoanele dacă se consideră că acestea reprezintă un pericol pentru ele însele, nu doar pentru ceilalți.
Conform directivei primarului, lucrătorii de proximitate și ofițerii de poliție sunt încurajați să intervină atunci când se consideră că o persoană este atât de bolnavă psihic încât o împiedică „să își satisfacă nevoile umane de bază, ceea ce o face să fie un pericol pentru ea însăși.”
De ce anunțul a atras furia oamenilor
Anunțul primarului a atras furia oamenilor din toate mediile vieții americane, pentru că mulți văd măsura ca fiind o încălcare a drepturilor omului. Decizia, totodată, vine într-un moment fierbinte al dezbaterii naționale privind creșterea criminalității și rolul poliției, în special în ceea ce privește persoanele care au deja o sănătate mintală fragilă.
Adams „se joacă rapid și fără menajamente cu drepturile legale ale newyorkezilor și nu dedică resursele necesare pentru a aborda crizele de sănătate mintală care afectează comunitățile noastre”, a declarat Donna Lieberman, director executiv al Uniunii pentru Libertăți Civile din New York, într-o declarație, citat de Washington Post.
Consiliera municipală Tiffany Cabán a declarat marți pe Twitter că planul primarului este „profund problematic” și că neapărat consimțământul este esențial pentru a răspunde. „Adesea, răspunsul și reacția greșită este ceea ce creează o situație mortală, nu criza de sănătate mintală în sine”, a spus ea, în contextul dat.
Republicanii, precum și democrații duri cu criminalitatea, precum domnul Adams, fost căpitan de poliție, au susținut că dezordinea în creștere necesită măsuri mai agresive. Susținătorii de stânga și oficialii care domină politica newyorkeză spun că desfășurarea poliției ca asistenți sociali auxiliari ar putea face mai mult rău decât bine.
Alte orașe mari s-au luptat cu modul de a ajuta persoanele fără adăpost, în special pe cele care se confruntă cu boli mintale. În California, guvernatorul Gavin Newsom a semnat recent o lege care ar putea obliga unele persoane fără adăpost cu tulburări precum schizofrenia să urmeze un tratament.
Multe state au legi care permit tratamentul ambulatoriu involuntar, iar statul Washington permite ca oamenii să fie internați în spitale dacă un judecător constată că reprezintă o amenințare pentru ei înșiși sau pentru alții, a relatat și New York Times, miercuri, 30 noiembrie 2022.