Cel mai vestit ceas din Spania, cel aflat în Puerto del Sol are o importantă deosebită pentru spanioli. Datând de acum 150 de ani, în fiecare an oamenii își iau la revedere de la anul care a trecut la dangătul acestuia.
La miezul nopții, oamenii mănâncă 12 boabe de strugure
Conform tradiţiei, de Revelion, când orologiul anunţă miezul nopţii, spaniolii mănâncă un bob de strugure pentru fiecare bătaie a ceasului. Zeci de oameni se adună în Puerto del Sol să sărbătorească trecerea dintre ani, iar canelele de televiziune transmit totul în direct.
Inaugurat pe 19 noiembrie 1866
Emblema Spaniei, ceasul a fost inaugurat de Regina Isabella a II-a, pe 19 noiembrie 1866, atunci când a sărbătorit 33 de ani de domnie. Cel care l-a fabricat, apoi a donat ceasul a fost renumitul ceasornicar José Rodríguez Losada. Și nu oricine are norocul să întrețină orologiul din Puerta del Sol, autoritățile considerând că este o activitate foarte importantă.
Cel mai vechi ceas din România are 465 de ani
Și România se mândrește cu o opera de artă, veche de 465 de ani. Cel vechi ceas al nostru care se găsește la Muzeul Ceasului din Ploiești, este o combinație între un astrolabe, folosit pe vremuri pentru a măsura poziția aștrilor sau a coordonatelor geografice ale locului și un ceas mecanic.
Ceasul a ajuns în România în preajma anilor 70, fiind achiziționat de unul dintre cei mai mari iubitori de ceasuri din lume, profesorul Nicolae Simache, fondatorul muzeului. Fantasticul orologiu este singurul de acest fel din lume și a fost realizat în Franța.
Minunea mecanicii și tehnologiei medievale
Cel mai vechi ceas astronomic din lume se află în Praga și a fost construit cu mai mult de 600 de ani în urmă. Cele mai vechi părți ale ceasului, considerat o minune a mecanicii și tehnologiei medievale, se păstrează din anul 1410 și poartă amprenta ceasornicarului Mikuláš de Kadaň și a lui Jan Sindel, profesor de matematică și astronomie la Universitatea Carolină , cea mai veche universitate din Europa centrală, întemeiată în 1348.