Cu aproximativ un an în urmă, Camera Deputaților a aprobat posibilitatea ca anumite ședințe ale conducerii să aibă loc într-un format online, folosind platforma Zoom, în cazul în care acestea sunt considerate excepționale. Voturile puteau fi înregistrate prin intermediul aplicației WhatsApp.
În prezent, mai multe astfel de ședințe au avut loc, fie online, fie mixte (online și fizice). Într-un caz, liderul deputaților USR s-a plâns că votul colegului său din Parlament, deputata PSD Alexandra Presură, ar putea fi înlocuit de oricine. În altă ședință online, liderul deputaților AUR a pierdut conexiunea și un coleg din USR a glumit că acesta avea „internet rusesc”.
Soarta României se decide din pat, de acasă
Pe data de 3 aprilie 2023, în timpul unei ședințe banale a conducerii Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, președintele acesteia, nu a putut participa din cauza emoțiilor sale în legătură cu o întâlnire protocolară cu cancelarul Austriei, care a fost în vizită oficială în România în aceeași zi.
În locul său, scaunul de președinte a fost ocupat de Vasile-Daniel Suciu, vicepreședintele Camerei Deputaților. Cu toate acestea, nici Suciu nu a fost prezent la începutul ședinței care ar fi trebuit să înceapă la ora 13:30, dar și-a făcut apariția nouă minute mai târziu, spunând că nu s-a simțit foarte bine în ultimele 15 minute.
În anul precedent, la aceeași dată, parlamentarii au decis ca ședința săptămânală a conducerii Camerei Deputaților să poată avea loc și online, prin intermediul platformei Zoom, oferindu-le astfel posibilitatea să nu se mai deplaseze la sediul parlamentului. Aceste ședințe online au fost o practică obișnuită în timpul pandemiei.
În prezent, cu toate că pandemia a luat sfârșit, parlamentarii au hotărât ca ședințele să se poată desfășura în format mixt, atât fizic cât și online, nu doar în cazuri excepționale. Cu alte cuvinte, nu este nevoie de pandemii, epidemii, dezastre naturale sau acte teroriste pentru ca ședințele să poată avea loc și din alte locații decât sediul parlamentului.
Confuzie pe camera video
În ziua de 3 aprilie, mai mulți aleși din conducerea Camerei Deputaților au ales să participe la ședință online. Printre aceștia se numără Ciprian-Constantin Șerban (PSD, vicepreședinte), Florin Claudiu Roman (PNL, vicepreședinte), Alexandra Presură (PSD, secretar) și Ovidiu Victor Ganţ (minorități, secretar). În timp ce unii aleși erau prezenți fizic la ședință, liderul grupului parlamentar al USR, Liviu-Ionuț Moșteanu, a arătat nemulțumirea sa pentru faptul că unii colegi erau conectați doar prin voce și nu și prin video. El a cerut să se stabilească cvorumul și s-a întrebat cine sunt Ovidiu și Alexandra, privind spre ferestrele goale din conferința online. Stenograma întregii ședințe a fost redată integral de Digi 24:
„Domnul Vasile-Daniel Suciu:
Stimați colegi, iertați-mi mica întârziere, nu m-am simțit foarte bine în ultimele 15 minute.
Domnul Liviu-Ionuț Moșteanu:
Vă rog să stabilim cvorumul!
Cine e Ovidiu?
Cine e Alexandra?
Domnul Vasile-Daniel Suciu:
Stimați colegi!
Domnul Liviu-Ionuț Moșteanu:
Ok. Ovidiu Ganț, domnul Ganț.
Domnul Vasile-Daniel Suciu:
Sunt…
Domnul Liviu-Ionuț Moșteanu:
Nu, nu, stați un pic!
Alexandra poate fi oricine.
Domnul Vasile-Daniel Suciu:
Acuma…
Domnul Liviu-Ionuț Moșteanu:
Da, pe bune, serios! Deci, avem acolo cineva cu…
Domnul Vasile-Daniel Suciu:
Domnul Moșteanu!
Domnul Liviu-Ionuț Moșteanu:
Vreau, vă rog, dacă se poate…
Domnul Vasile-Daniel Suciu:
Domnul Moșteanu!
Domnul Moșteanu, am început ședința. O să vă rog să vorbiți când vă dau cuvântul.
Mulțumesc.
Rog staff-ul tehnic să ne confirme, să ne comunice care dintre colegii noștri sunt înregistrați online.
Pe domnul Ganț îl văd, pe domnul Șerban îl văd, pe domnul Roman îl văd, pe doamna Alexandra Presură o văd.
Deci, unu, doi, trei, patru.
Domnul Buican este?
Deci, sunt patru colegi online, iar în sală… cinci, șase, șapte, opt, nouă în total.
Din sală:
Teoretic.
Domnul Vasile-Daniel Suciu:
Nu, și practic.
Bun.
Supun votului dumneavoastră ordinea de zi a acestei ședințe de Birou permanent.
Cine este pentru? Împotrivă? Abțineri?
Adoptat.
Mulțumesc”, se arată în conversația furnizată de Digi24.
AUR folosește „internet rusesc”
La 11 zile după prima ședință online, a avut loc o nouă ședință a conducerii reunite a Camerei Deputaților și Senatului, care s-a desfășurat exclusiv în format online. Marcel Ciolacu, președintele Camerei, a lipsit din nou, în ciuda faptului că se afla în clădirea Parlamentului. Potrivit presei, liderul PSD a convocat o miniședință de guvern cu miniștrii partidului, în biroul său din Camera Deputaților, în același timp cu ședința Parlamentului. Ciprian-Constantin Șerban, vicepreședintele Camerei din partea PSD, a condus ședința online, care a avut loc de pe telefoanele sau laptopurile participanților.
În timpul ședinței, liderul deputaților AUR, Antonio Andrușceac, a întâmpinat probleme de conectare la internet și nu a putut să-și prezinte propunerile de introducere a unui proiect de lege pe ordinea de zi. Colegii săi au decis să discute propunerile sale în săptămâna următoare, dar Andrușceac s-a supărat și a părăsit ședința. Liderul deputaților USR, Liviu Moșteanu, a concluzionat că Andrușceac „are internet rusesc”. Stenograma acestei ședințe a fost, de asemenea, publicată:
„Domnul Cătălin-Daniel Fenechiu:
Domnule vicepreședinte, deci solicităm ca această solicitare să fie inclusă pe ordinea viitorului BPR, ca să nu avem o tulburare de activitate astăzi.
Domnul Ciprian-Constantin Șerban:
Exact. O discutăm la următorul BPR, e cel mai corect.
Domnul Alfred-Robert Simonis:
O mențiune, dacă-mi permiteți!
Aș prefera – și cred că și domnul Andronache e în asentimentul meu – să nu ne mai trezim la BPR cu astfel de solicitări de suplimentare, fără să apucăm să verificăm ponderi și dacă e adevărat că locurile pe care le propuneți sunt ale dumneavoastră, înlocuirile. Să avem o discuție în prealabil și evident că după aceea, dacă e post pe post, nu avem nimic împotrivă. Dar nu putem verifica în timp real asta.
Mulțumesc.
Domnul Antonio Andrușceac:
Dar totuși să fim atenți când cineva se înscrie la cuvânt.
Domnul Alfred-Robert Simonis:
Se întrerupe, se aude foarte rău, domnul Andruceac, se întrerupe. Aveți o problemă cu semnalul dumneavoastră, nu-i vina noastră că nu vă auzim. Și acum se aude întrerupt.
Domnul Antonio Andrușceac:
Bune. Atunci, vă rog să mă scuzați. Nu mă aud, n-are rost să stau.
Domnul Liviu-Ionuț Moșteanu:
E internet rusesc.
Domnul Ciprian-Constantin Șerban:
Ok. Mergem mai departe”.